Jedete kasno? Evo zašto biste trebali prestati s tom nezdravom navikom

by | 4 kolovoza, 2020

Ustaljeno mišljenje je da su kalorije kalorije bez obzira na to u koje doba dana ih unosili te da se debljamo onda kad unosimo više kalorija nego što ih trošimo. No stvari ipak nisu toliko jednostavne, a nova istraživanja pokazuju da je vrijeme obroka izrazito bitno kad je u pitanju zdravlje.

Prema najnovijim istraživanjima objavljenim u Časopisu za kliničku endokrinologiju i metabolizam, kasna večera usporava metabolizam, pridonosi debljanju te povišenom šećeru u krvi, bez obzira na to jedete li inače iste namirnice ranije u danu. Dr. Jonathan C. Jun i suradnici htjeli su podrobnije istražiti ovaj problem te dokazati vezu između usporavanja metabolizma i kasne večere. Iako su njihovi prethodnici, u već postojećim istraživanjima, govorili o povezanosti te dvije stvari, Dr. Jun i njegov tim otišli su korak dalje jer, kako sami kažu, povezanost i uzroci nisu ista stvar.

U istraživanje su uključili 20 zdravih odraslih osoba (10 muškaraca i 10 žena) te su proučavali njihov metabolizam nakon večere u 22 sata i u 18 sati. Svi ispitanici odlazili su na spavanje u 23 sata. Istraživanje je pokazalo da kasno jedenje večere povećava razinu šećera u krvi za 20 % te usporava razgradnju masnoća za 10 %. Dr. Jun naglasio je kako se ove brojke povećavaju u ovisnosti o zdravlju i stanju ispitanika, pa će tako kod osoba koje imaju problema s kilogramima i šećerom ti postoci biti veći.

Najzanimljiviji dio istraživanja jest činjenica da kasno jedenje ne utječe na sve ljude jednako. Najgore rezultate imali su ljudi koji su naviknuli spavati rano, a osobe koje su “noćne ptice” i koje na spavanje idu oko dva iza ponoći bile su najmanje pogođene ovom promjenom.

Ovo je jedno od najdetaljnijih i najpreciznijih istraživanja ovakvog tipa i dokaz je da kasni obroci doista utječu na naše kilograme i na zdravlje. Stručnjaci kažu da u sprječavanju kasnih obroka veliku ulogu igraju prethodna dva obroka koja bi, ako je moguće, trebala biti puno obilnija od večere. Ako ste svjesni činjenice da će vaš dan biti dug, kasnonoćnu glad možete spriječiti jedenjem zdrave užine poslijepodne.

Foto: Unspalsh