Je li potrebno dezinficirati namirnice nakon kupnje?

by | 3 travnja, 2020

Pojava koronavirusa promijenila je naše životne navike, pa čak i kupnju namirnica. Osim što su neki ljudi na početku epidemije panično kupovali, sada je na red stupila društvena distanca, zbog koje moramo paziti na održavanje razmaka u dućanu. No što je s hranom koju uzimamo s polica? Je li sigurno unijeti je u dom?

Učestalo peremo ruke, dezinficiramo mobitele i ključeve pa su neki počeli to činiti i s namirnicama koje donose iz kupnje. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to nije nužno.

Kako navodi Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, pakiranja hrane su pod nevjerojatno malim rizikom kad je u pitanju prenošenje Covida-19.

“Prilično je nevjerojatno da se koronavirus može širiti putem stvari kao što su pakiranja hrane”, ističu i upozoravaju da su najveći rizik od zaraze tijekom kupnje sami kupci. Zato je važno održavati društvenu distancu i poštovati oznake na podu koje ukazuju gdje biste trebali stajati.

U dućanu rukom možete dotaknuti puno površina, od ručki košarice do blagajne, pa je vrlo važno ne dodirivati lice i po povratku u dom oprati ruke.

Za dozu dodatne zaštite operite ruke i nakon što raspremite namirnice, kao i prije jela.

Također, voće i povrće prije pripreme i konzumacije dobro operite, ali ne sapunom jer vam od toga može biti loše.

“Sapun nije namijenjen tome i može uzrokovati mučnine, povraćanje i proljev”, kaže stručnjak za prehranu Donald Schaffner.

Ako želite smanjiti mogućnost zaraze, možete ponijeti vlastite vrećice u dućan, ali imajte na umu da i njih trebate oprati nakon korištenja. Za to upotrijebite antibakterijske maramice, a ako su od tkanine, slobodno ih ubacite u perilicu rublja.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Angele J from Pexels