Je li moguće da žena ne zna da je trudna?

by | 2 listopada, 2015

Sigurno ste čuli za slučajeve žena koje nisu znale da su trudne, gotovo do samog porođaja. Evo kako je to moguće.

dv1695010

Michael Mulvehill posjetila je prijateljicu koja joj je rekla da izgleda umorno. Michael se složila da se ne osjeća dobro, ali je smatrala da je to zbog promjene vremena, i čak se smijala kada je prijateljica pitala da nije možda trudna. Michael je tada imala 35 godina, imala je sindrom policističnih jajnika i dijagnozu steriliteta.

Ipak, Michael je zabrinuo komentar prijateljice, pa je odlučila napraviti test na trudnoću, koji je bio pozitivan. Ponovila je test, i opet je bio pozitivan. Michael su i liječnici potvrdili da je trudna, i to 32 tjedna, a da to nije znala. Kada je nešto kasnije osjetila bolove, Michael se bojala da će pobaciti, ali su joj liječnici rekli da su bolovi koje osjeća ustvari kontrakcije, i rodila je djevojčicu.

Ovo nije jedini slučaj kada žena ne zna da je trudna – pisalo se o ženi koja je bila u 37. tjednu trudnoće i rodila je u avionu, o gospođi koja nije znala za trudnoću sve do sedmog mjeseca, kao i ženi koja je otišla kod liječnika zbog bolova u leđima, a završila na stolu, rađajući. Komentari ljudi na ovakve vijesti su uglavnom: “Kako je moguće da si trudna – čak i po nekoliko mjeseci, a da to ne znaš?”

“To se događa u jednoj od 500 trudnoća,” kaže dr. Christine Sharp i dodaje da postoji nekoliko objašnjenja za takve slučajeve.

Događa se da ženama test na trudnoću bude negativan, iz nekoliko različitih razloga – naprave test prerano ili ne prate uputstva testa. Događa se da na rublju primijete mrlje krvi, što je uobičajeno u trudnoći, od čega pomisle da je menstruacija. Uostalom, mnoge žene nemaju redoviti menstrualni ciklus.

“Mnogi lijekovi također mogu poremetiti menstruaciju. Kada ove žene nemaju menstruaciju po nekoliko mjeseci, često pomisle da je zbog toga. Fizički, neke žene se ne promjene mnogo tijekom trudnoće, a dame koje su inače punije imaju više predispozicija za to,” objašnjava dr. Sharp.

Kada je riječ o slučaju Mulvehill, Michael je inače u tome periodu imala višak kilograma, a tijekom trudnoće joj je izgledao uobičajeno. Dok se njezina beba ritala u trbuhu, buduća majka je mislila da je muče plinovi.

Ona nije imala uobičajene simptome trudnoće – vrtoglavicu, mučninu, naticanje nogu, ali psihijatar dr. Ruta Nonacs kaže da ima i slučajeva kada žene zbog mentalnih poremećaja ne prepoznaju simptome.

“Na primjer, žena može da ima mentalni poremećaj koji joj ne dozvoljava da interpretira simptome, ali i da jednostavno ignorira simptome zbog neke vrste seksualne traume,” objašnjava dr. Nonacs.

Ona naglašava da to nije uvijek slučaj, i da se događa da žene koje su mentalno potpuno zdrave, također budu trudne po nekoliko mjeseci, a da to ne znaju. “Najčešće je riječ o ženama koje imaju neredoviti ciklus, nemaju uobičajene simptome trudnoće ili imaju dijagnozu steriliteta.”

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock