Je li mlijeko od krumpira novi hit biljni napitak?

Mlijeko od krumpira najbolja je opcija za zdravlje planeta i čovjeka

by | 19 kolovoza, 2021
mlijeko od krumpira

Priznajemo, biti vegan ili se hraniti većinski biljnim namirnicama danas nije jednako kao i prije 20 godina kad su opcije za hranu i piće bile doista minimalne.

Svakim danom na tržište izađe nova veganska opcija za ribu, sir, meso ili u ovom slučaju mlijeko, koje možete i sami napraviti. Mlijeko od orašastih plodova, pa čak i zobi i riže, već znamo napraviti, no mlijeko od krumpira novitet je stigao kao odgovor na pitanje: “Koje biljno mlijeko minimalno šteti planetu?”. Na ideju je došao švedski brend Dug, kao alternativa mlijeku od orašastih plodova za čiju se proizvodnju potroši puno više resursa nego u slučaju uzgoja krumpira. (Pročitajte: Što je mlijeko od banane i je li zdravo?)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli DUG Drinks (@dugdrinks)

Je li mlijeko od krumpira novi hit biljni napitak?

Osim što je jedna od najboljih opcija kad je u pitanju zdravlje planeta, mlijeko od krumpira sadrži manje šećera i masnoća te ne sadrži uobičajene alergene, zbog čega je odličan odabir za one osjetljive na laktozu, gluten ili orašaste plodova. I bez brige, okus nije onaj krumpira, već je vrlo neutralan te se može piti samostalno, u kavi, ili se koristiti za kuhanje. Cijena mlijeka od krumpira trenutačno se kreće oko dvije i četiri funte, odnosno oko 18 i 35 kuna za litru, a naručiti se može i putem Amazona iako ga još uvijek ne dostavljaju u Hrvatsku. S obzirom na to koliko se brzo razvija i domaća plant-based ponuda, vjerujemo da ćemo ovo mlijeko uskoro moći pronaći i kod nas.

Foto: Mizina via Getty Images