Stara japanska metoda koja je i danas popularna među onima koji žele izgubiti kilograme bez dijeta

by | 1 ožujka, 2020

Prošlo je više od mjesec dana od donošenja onih novogodišnjih odluka koje započinju s “gubitkom kilograma”, “dijetom” i “skidanjem masnih naslaga”. Nakon što ste jedva izdržali prve tjedne, putem pokoji put posustali i opet se vratili na početak (a to je prošlo uz mnogo grižnje savjesti), stigli ste do ruba odustajanja.

A što bi se dogodilo kad bismo vam rekli da možete izgubiti kilograme i još k tome održati idealnu težinu bez dijete? Čini se kao nemoguća misija? Rješenje leži u staroj japanskoj tradiciji Hara Hachi Bu koju prenosi Fit For Fun

Metoda koje se drže i najstariji stanovnici Zemlje

Možda sami naziv zvuči komplicirano, no zapravo je u pitanju vrlo jednostavna metoda jedenja koja postaje sve popularnija i izvan Japana. Ova metoda, temeljena na konfucijskoj mudrosti da je potrebno stati s jedenjem u trenutku kada osjetimo da nam je želudac pun 80 posto, zapravo propagira djelomično suzdržavanje od hrane.

Zanimljiva je činjenica da se stanovnici japanskog otoka Okinawa generacijama pridržavaju ove metode, a statistički gledano se ubrajaju među najstarije stanovnike Zemlje. Uz to održavaju svoju vitku i zdravu liniju čak i kad duboko zagaze u stariju dob.

Hara Hachi Bu naravno nije prvotno nastao kao metoda mršavljenja. Za vrijeme njegovog nastajanja vladala je nestašica hrane i često se vodila borba za život. Vrijeme je prošlo, nestašica hrane u Japanu više nije problem, no pojedini stanovnici i dalje se pridržavaju ove metode uz pomoć koje održavaju vitku liniju i zdravlje tijekom cijelog svog života.

Pogotovo u današnje vrijeme u kojem se veliki broj ljudi bori s viškom kilograma, a s time i s raznim zdravstvenim problemima, ova japanska metoda se čini kao učinkovit način za vraćanje ravnoteže. 

Dopuštene su sve vrste namirnica

Prednost ove metode ne leži samo u tome što sa smanjenim unosom hrane automatski gubimo kilograme, nego uz pomoć nje počinjemo bolje osluškivati svoje tijelo. Zbog prekomjernog unosa kalorija izgubili smo doticaj s vlastitim tijelom te teško prepoznajemo kada smo zapravo gladni, a kad jedemo samo iz dosade.

Jedemo kada nismo gladni, gubimo stvarni osjećaj gladi i tako se, nažalost, vrtimo u krug. Uz pomoć Hara Hachi Bu metode s vremenom počinjemo osluškivati što nam tijelo poručuje i jedemo kada smo uistinu gladni.

Također, ako ne jedemo do granice izdržljivosti, ne osjećamo više umor nakon samog objeda. Kako u pitanju nije dijeta, sve vrste namirnica su dopuštene. U početku je teže provoditi ovu metodu jer smo izgubili doticaj sa svojim tijelom.

Prije svega je potrebno svjesno jesti, a to znači da se hrana ne konzumira usputno i brzo, uz gledanje serije ili surfanje internetom. Trebamo biti svjesni svakog zalogaja, uživati u hrani i stati kada osjetimo prve znakove sitosti.

S vremenom ćemo lakše dešifrirati signale našeg tijela, a to znači da ćemo početi gubiti kilograme i održavati liniju, što će prije svega pozitivno utjecati na naše zdravlje. Ova metoda možda nema trenutni učinak, niti se kilogrami tope u par tjedana, no definitivno je zdraviji način koji ima dugoročni učinak.

Za par mjeseci ćete sretno reći “Domo arigato!”.

IZVOR: NOVILIST.HR