Kako pravilno očistiti menstrualnu čašicu?

by | 12 lipnja, 2020

Postoje brojne prednosti korištenja menstrualnih čašica u usporedbi s proizvodima za jednokratnu uporabu, ali one se moraju održavati čistima. Većina žena koje koriste menstrualnu čašicu još uvijek ima tu nedoumicu kako i koliko često ju je potrebno čistiti. Naime, svaki put kad ispraznite menstrualnu šalicu, trebate je isprati toplom vodom i oprati sapunom koji je nježan i siguran za čašicu. Međutim, između mjesečnica trebate temeljito sterilizirati svoju čašicu, kao i prije prve uporabe.

Kako čistiti menstrualnu čašicu?

Kao prvo, menstrualnu čašicu trebate isprazniti najmanje dva puta dnevno. Ako imate jače krvarenje, možda bi bilo bolje to činiti svakih četiri do osam sati. Nakon pražnjena čašice, isperite je pod toplom vodom. Neki uz vodu koriste i sapun, no budite oprezni s tim i koristite samo sapun bez mirisa. Obavezno svaki put nakon sapuna temeljito isperite. Ako si želite pojednostaviti taj proces, jednostavno to učinite pod tušem.

Nakon svake mjesečnice i prije početka iduće, trebali biste sterilizirati svoju čašicu. Neki brendovi menstrualnih čašica dolaze u paketu s posebnom posudom koja se može napuniti vodom i staviti u mikrovalnu.

Ostali pak preporučuju da čašicu stavite u posudu s vrućom vodom na najviše sedam minuta. Ako za to nemate mogućnosti, možete kupiti sterilizirajuće tablete i staviti čašicu u malo vode s tabletama kako biste je očistili. Samo kod tog postupka se pridržavajte smjernica proizvođača, kako piše Metro.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Good Soul Shop / Unsplash