Evo zašto nije dobro raditi sklekove na koljenima

by | 19 lipnja, 2020

Sklekovi spadaju u osnovne vježbe. Taj pokret vlastitom tjelesnom težinom nauči se još u školi jer je vrlo jednostavan: sve što trebate jest spustiti se tijelom što bliže podu pa se odgurnuti prema gore. Dovoljnim brojem ponavljanja i redovitim izvođenjem ove vježbe možete doći do ozbiljno snažnih prsa i ruku.

Kad odrastete, taj potez postaje malo složeniji. Važno je držati kralježnicu ravnom i stisnuti core. Mnogi si žele pomoći izvođenjem sklekova s koljena, ali treneri smatraju da je to potrebno izbjegavati. Kažu da to neće nužno naštetiti, ali neće ni bitno pomoći.

Umjesto toga, pametnije je pronaći klupu, kauč ili neki drugi komad namještaja i podići ruke na tu uzdignutu površinu te tako raditi sklekove dok ne ojačate dovoljno da ih radite u osnovnom obliku.

“Vidimo puno ljudi koji rade sklekove s koljena, a onda se i dalje bore napraviti cijeli, pravilan sklek. To je zato što ne treniraju svoj gluteus i core kako bi se pravilno stabilizirali”, kaže urednik fitness rubrike časopisa Men’s Health Ebenezer Samuel.

“Umjesto da se oslanjate na koljena, stavite ruke na klupu i postupno prelazite na niže oslonce. Manje ćete biti opterećeni, ali ćete svejedno trenirati core”, savjetuje Samuel.

IZVOR: 24SATA.HR