Izgleda da djedovi i bake ipak imaju omiljenog unuka

by | 19 ožujka, 2020

Mnoga djeca priželjkuju brata ili sestru i u većini slučajeva im druženje s njima predstavlja apsolutno veselje, sve dok se s bratom ili sestrom ne morate boriti za – nečiju pažnju. Psiholozi su utvrdili da je to jako važno zbog razvoja djetetovog samopouzdanja  i samopoštovanja te ljubavi prema sebi.

No, pokazalo se da djedovi i bake imaju toliko mnogo ljubavi koju mogu darivati unucima, da se na kraju lako dogodi da jedan unuk ili unuka postanu centar njihovog svijeta.

Portal Bright Side pokušao je doći do uzroka ove pojave i kroz anketu među čitateljima došao je do nekoliko zanimljivih otkrića:

Djedovi i bake čine to – diskretno

Anketa je obuhvatila 1.111 djedova i baka i 42 posto njih priznalo je da ima unuka ili unučicu koji su im “najveća ljubav”, dok devet posto njih nije odgovorilo na to pitanje.

Zanimljivo je da većina nije osjećala krivnju zbog toga. Tako čak 51 posto djedova i  baka kaže da se nimalo ne srami zbog toga što imaju omiljeno unuče, 66 posto njih kaže kako ostala djeca sigurno nisu znala koje im je dijete na vrhu liste, a 42 posto njih uvjereno je da ni ta djeca toga nisu bila svjesna.

Dobro znaju što traže kod “Djeteta”

Evo što anketirani kažu o tome zbog čega je jedno dijete za njih bilo posebno: Čak 58 posto njih najviše se vezalo za dijete koje je bilo najveselije i nasmijavalo ih je više od ostale djece. Pritom se uopće ne zamaraju izgledom – čak 62 posto djedova i baka kaže da to nema veze s time je li im dijete drago ili ne.

S druge strane, čak 67 posto djedova i baka preferiralo je onog unuka koji ih je volio bezuvjetno i bio im privržen, što pokazuje da i oni samo žele pažnju. Kao i da, zapravo, nije toliko teško postati najomiljenije unuče.

Spol im nije važan

Pokazalo se da dječaci i djevojčice barem u osvajanju naklonosti djedova i baka imaju jednake šanse. Djevojčice možda imaju sitnu prednost, ali ona nije previše izražena. Čak 66 posto djedova i baka tako kaže da im ni jedina unučica nije bila najomiljenija samo zato što je jedina djevojčica.

Jednako tako 77 posto djedova i baka nije jedinog dječaka izabralo za najdražeg unuka. Dakle, ako ste jedina djevojčica, uz braću i bratiće, ili dječak kojeg okružuju same djevojčice, to kod djedova i baka ne igra značajnu ulogu.

Ne mijenjaju svoju odluku

Ako planirate krenuti u osvajanje ljubavi i pažnje svojih djeda i bake, započnite to što ranije. Naime, istraživanje je pokazalo da oni teško mijenjaju odluku o najdražem unuku, kako prenosi Bright Side.

Pokazalo se da čak 70 posto djedova i baka kaže da se taj izbor nije promijenio ni protokom vremena, pa ako ih niste osvojili jako rano, s vremenom su šanse za to sve manje.

U tom slučaju, preostaje vam jedino nada da vaši djed i baka spadaju među 49 posto onih koji kažu da nemaju favorite među unucima, dakle – nije sve izgubljeno!

IZVOR: 24SATAHR