S influencericom Ivanom Pirizović o prehrani zbog koje bolje spava te ima ljepšu i sjajniju kožu

Poznatu influencericu pitali smo kako se hrani

by | 17 srpnja, 2022
plant based prehrana

Poznata influencerica Ivana Pirizović velika je gurmanica koja uživa u kuhanju za sebe i svoje goste, njezina prehrana je intuitivna, kako kaže, jer osluškuje potrebe svog organizma. Na njezinom jelovniku neće se naći mesni proizvodi, a tijekom ljetnih mjeseci uživa u voću, posebno omiljenoj lubenici.

S obzirom na to da Ivanu i njezine gastro avanture volimo pratiti na Instagramu, poželjeli smo doznati i njezina razmišljanja o prehrani, najdraže ljetne recepte i snackove za plažu… Što nam je otkrila, doznajte u nastavku.

Druženje uz hranu

Cijela moja obitelj je obitelj velikih gurmana i naše svako okupljanje se svodi na hranu, piće i smijeh do kasno u noć. Odrastajući, moji roditelji potrudili su se prenijeti to na nas i apsolutno su uspjeli, jer mi je to najdraži vid druženja. Kuhati za svoje goste i potpuno ih razmaziti. Nego – kada dolazite na večeru?

Intuitivna prehrana

Moja prehrana temelji se na intuitivnoj plant-based prehrani, tj. na biljkama, a upravo je hrana biljnog podrijetla ono što se najčešće može pronaći na mom jelovniku. Intuitivna je jer si ništa ne uskraćujem, niti isključujem, već pratim što mi tijelo govori i što mu treba.

Ivana Pirizović

Lakoća nakon obroka

Veliki sam hedonist i gurman koji voli izazove te koji stvarno voli svu hranu i druženja oko hrane. Plant-based prehrana ispunila je moju potrebu za uživanjem u hrani i piću, a uz to moje tijelo troši manje energije na probavljanje namirnica i ostavlja više energije za sve ostalo. Meni je najdraži segment upravo i ta lakoća nakon obroka. Prije nakon obroka nisam imala energije za ništa, osim za malo prileći, sada imam energije za sve i nikad nisam “teška”. Također, bolje spavam, koža mi je ljepša, više se sjaji, zdravija je i ja sama sebi puno bolje izgledam.

Što ste izbacili iz prehrane?

Iz prehrane sam potpuno izbacila meso, mliječne proizvode i jaja. Riba mi se još ponekad, odnedavno nađe na tanjuru, pa se zapravo nazivam osobom koja 90 % vremena jede plant-based hranu (doma apsolutno uvijek i isključivo jedem veganski, a ako sam vani ponekad odaberem ribu, ako nemam dobrih veganskih opcija – nažalost, kod nas je to još uvijek rijetkost i veganske opcije svode se na grilano povrće, pastu sa salsom ili rižoto s povrćem).

Ono si što jedeš

Hrana za mene nije samo sredstvo preživljavanja, ona je centralna točka mog života i jako mi je bitno što jedem kako bi se osjećala dobro i mogla ostvarivati svoj puni potencijal i imati energije za sve što želim postići. Ljepota dolazi iznutra, ne kaže se to bez razloga, kao što je važan rad na sebi internalno i kao što sjaj dolazi zbog toga, tako dolazi i zbog hrane. Ljeti smo skloniji dehidraciji, pa ja dodatno pazim na unos vode i obavezno ga povećam, koliko god mogu.

Pročitajte: Tina Uglješić 10 godina prakticira sirovu prehranu. Otkrila nam je svoje iskustvo

Ivana Pirizović

Zdravo i osvježavajuće ljetno piće

Ledena kombucha je bez konkurencije, ali vrlo brzo bi joj se pridružio i ledeni domaći čaj od mente, limete i malo meda.

Omiljene lubenice i smokve

Ljetni mjeseci i sunce donose ljepotu i raznovrsnost osvježavajućeg voća i povrća, u čijim kombinacijama rado pripremam preukusne, osvježavajuće i lagane salate. Moja idealna ljetna hrana, kao dio obroka i kao snack su bez konkurencije – lubenica i smokve.

Hrana za plažu

Ako ujutro idem na plažu, obavezno sa sobom ponesem zeleni smoothie u kojemu kombiniram voće, zeleno lisnato povrće i spirulinu kao dodatan izvor proteina. A kao snackove, sa sobom nosim voće, to su breskve i marelice, one su mi zapravo sinonim za plažu.

plant based prehrana

Smoothie za doručak, varivo za večeru

Moj doručak je najčešće smoothie, obavezno zeleni smoothie od zobenog mlijeka, banane, bobičastog voća, baby špinata i spirulina. Ručak je najčešće nekakva salata, tempeh i povrće iz pećnice, uz hummus. Večera je nešto toplo i jušno – variva ili juhe. Moja najdraža, zauvijek je juha s mrkvom, keljem, prosom i misom.

Hrana za zdravlje kože

Predlažem da ubacite malo mente, limete ili krastavca u svoju bocu vode. Ljeto nam donosi obilje namirnica koje su fenomenalne za zdravlje i zdravlje kože, pa tako ljeti jedem obilje narančastog voća i povrća (mrkve, batat), jer su bogate vitaminom A. Rajčice jedem kao jabuke, a one su bogate likopenom i vitaminom C, koji jačaju zaštitnu funkciju kože. Također, krastavci koji su puni vode su gotovo svakodnevno na mom meniju. Ne zaboravljam na zeleno lisnato povrće u kombinaciji s tahinijem, a i bobičasto voće se svaki dan nađe na mom meniju. Također, jako pazim na pravilnu suplementaciju i na pripremu kože za toplinu i sunce. Moj dugogodišnji izbor je SunLove Skin+.

Eksperimentiranje s hranom

Volim eksperimentirati, isprobavati i jako sam znatiželjna osoba. Eksperimentiram s pripremom tradicionalnih mesnih jela na veganski način. Najneobičnije jelo koje sam probala je watermelon sashimi, kao i nangka (jackfruit), voće koje toliko realistično kopira teksturu pulled porka, da se čovjek prepadne na sekundu. Velika mi je želja isprobati durian, a to ću odraditi na nekom od sljedećih putovanja u Aziju, kojima se nadam.

plant based prehrana

Pročitajte: Nutricionistkinja nam je otkrila svoj dnevni jelovnik i trik koji joj pomaže hraniti se raznovrsno

Foto: Privatne fotografije