Ivana Biočina o održivosti i jednostavnom životu u Koprivnici

Autorica nam odgovara na pitanje: "Što me čini sretnom?"

by | 23 siječnja, 2022
ivana biočina

Ivana Biočina dolazi iz obitelji u kojoj je duboko ukorijenjena briga o okolišu. Još kao dijete razmišljala je zeleno, nosila majice Save the planet“, pa je pitanje održivosti, kao i moda, postalo neizostavni dio nje. Danas je ova magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, smjer dizajn i projektiranje, te autorica knjiga Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi, Tiranija mode. Ukrašavanje kao potraga za identitetom te Proizvedeno u Hrvatskoj ujedno osnivačica Instituta održive mode. Nama je ispričala o tome u čemu uživa…

Sve je krenulo od šivaće mašine njezine mame Višnje, a u tinejdžerskim godinama počela je šivati odjeću. Za vrijeme studiranja počela je s prenamjenom starih predmeta i tekstila. Jedinstven put prema razvoju održive mode, po čemu je danas poznajemo, reći će nam, nije uvijek bio lak, i trebalo je hrabrosti za borbu sa svim izazovima. Stvari dođu na svoje ako ostaneš vjeran svojim idealima i ustraješ, kaže.

Sada Ivana živi u Koprivnici i pokrenula je Institut održive mode s ciljem stvaranja, edukacije, inspiracije, poticanja i širenja ideje održivosti. Uvijek mi je neobično kad me netko nazove dizajnericom jer se stvarno tako ne osjećam. Nazvat ću se autoricom, istraživačicom. Mislim da kroz svoje predmete i rad prije svega pričam priču – o osnaženju, stvaranju i prirodi. Osnova mog pristupa je uvijek održivost – kako napraviti model sa što manje tekstilnog otpada, da bude što jednostavniji i da odgovara različitim oblicima tijela. Također, pri stvaranju mi je najvažnija sloboda, da sam otvorena za eksperimentiranja, da uvijek isprobavam, a nerijetko i griješim, kaže.

Pročitajte: Leona Paraminski o tome kako ju je promijenilo majčinstvo, ali i odlazak u Ameriku

ivana biočina

Materijali s kojima radi, a najčešće radi jednostavne bluze, haljine i kimona, jesu stoljetni podravski lan, organski pamuk te starinski pamuk koji koristi za upcycling, kreativno ponovno korištenje odbačenih materijala. Održiva moda nije uska niša skupih proizvoda, nego nastojanje da učinimo nešto boljim. Cijena, naravno, nije pokazatelj kvalitete i dugotrajnosti, nego sirovina i način izrade. Brza moda rađena je s ciljem da se u vašim ormarima zadrži godinu, dvije. Kao pravi pokazatelj kvalitete i održivosti, pogledajte sirovinu, tko je izradio predmet i kako, priča nam.

ivana biočina

Svoje odjevne predmete izrađuje u radioni u Koprivnici, gdje živi sa svojim partnerom Tomom, i u potpunosti uživa u jednostavnom životu, u prirodi. Priroda je za mene lijek, dom, svetište, to sam ja. Rad u mojoj radioni, šetnja prirodom, ljepota u jednostavnom i svakodnevnom, to je moja sreća, zaključuje razgovor.

Pročitajte: Glazbenica Nikolina Kovačević o važnosti vremena provedenog sa samom sobom

ivana biočina

Bez čega Ivana ne može zamisliti život?

Moda: “Moja više ne tako tajna opsesija su bluze.”

Prehrana: “Meso ne jedem godinama, a kupujem lokalne namirnice.”

Održivi život: “Meditiram, vježbam jogu, pripravljam macerate i ne gledam TV.”

ivana biočina

Foto: Ivana Biočina

Ovaj članak originalno je objavljen u časopisu Ljepota&zdravlje, broj 156 (listopad 2021.).