Istraživanje je otkrilo kad se djeca najčešće rađaju

by | 30 lipnja, 2020

Svaka trudnica zasigurno se barem jednom zapitala kada će roditi. Osim točnog dana, mnoge zanima i vrijeme. Pa iako se čini kako je to nemoguće pogoditi, čini se da ipak postoji doba dana kad žene najviše rađaju.

Znanstvenici sa sveučilišta College London napravili su istraživanje kojim su obuhvatili pet milijuna porođaja između 2005. i 2014. godine. Prema njihovim rezultatima, čini se da se samo 28 posto porođaja završava između 9 i 17 sati tijekom radnog tjedna.

Prema podacima koji su prikupljeni u istraživanju, mame u Engleskoj najčešće rađaju u četiri sata ujutro. Točnije, nevjerojatnih 71,5 posto porođaja dogodi se izvan službenog radnog vremena, što će reći da tada rodi otprilike sedam od 10 novopečenih mama. Više od 50 posto prirodnih porođaja dogodi se između 1 i 7 sati ujutro, a najčešće oko četiri sata ujutro, kako prenosi Nursing Times.

“Dugogodišnje iskustvo i istraživanja iz drugih područja pokazuju da se prirodni porođaji najčešće događaju noću ili u ranim jutarnjim satima”, zaključio je Dr. Peter Martin, glavni voditelj ovog istraživanja.

“To bi moglo biti dio naše evolucijske baštine. Naši preci živjeli su u skupinama koje su bila aktivne i raspršene tijekom dana te su se okupljale i odmarale noću pa je porođaj noću vjerojatno pružao zaštitu majci i novorođenčetu”, smatra dr. Martin.

IZVOR: INDEX.HR