Istraživanja pokazala negativne posljedice rada od doma, evo na što trebate paziti

by | 7 prosinca, 2020

Rad od doma definitivno ima svoje prednosti, a u doba pandemije jedna od tih prednosti je i zaštita od zaraze.

No mnogim je ljudima rad od doma nepoznanica i bilo je teško prilagoditi se takvom načinu rada bez posljedica. Nakon gotovo godine dana pandemije koronavirusa, znanstvenici su odlučili napraviti istraživanje o negativnim posljedicama koje se javljaju zbog mijenjanja radnog mjesta vlastitim domom. Profesori sa Sveučilišta Južne Kalifornije (University of Southern California) za to su istraživanje ispitali 1000 osoba. Pitanja koja su im bila postavljana ticala su se njihovih životnih navika, okruženja te fizičkog i mentalnog zdravlja za vrijeme rada od doma u vrijeme pandemije.

Istraživanja, objavljena u medicinskom časopisu Occupational and Environmental Medicine pokazala su da je čak 64 % ispitanika i ispitanica razvilo neki novi fizički zdravstveni problem, a 75 % njih razvilo je novi mentalni problem. Svi od njih drastično su smanjili fizičku aktivnost te su počeli konzumirati nezdravu hranu. Sve te promjene posljedice su rada od doma. Manjak fizičke aktivnosti mnogi su pripisali zatvorenim fitness centrima i teretanama. No manjak fizičke aktivnosti je i posljedice neizlaženja iz kuće.

Tri četvrtine ispitanih osoba izjavilo je kako im se povećao broj radnih sati, no ne i produktivnost. Usredotočenost na posao velik je problem svima koji su zbog pandemije morali ostati raditi doma, a to se osobito odnosi na roditelje s malom djecom. Prema rezultatima ispitivanja, osobe s malom djecom razvile su bar jedan problem s mentalnim zdravljem. No gledano globalno, njihovo se zdravlje poboljšalo otkako rade od doma. Ženske osobe, koje su sudjelovale u ispitivanju, češće su obolijevale od depresije za vrijeme rada od doma, a osobe koje imaju manja primanja pokazale su veće šanse za mentalnim i fizičkim zdravstvenim problemima.

Koji su najveći problemi i kako ih riješiti?

Prema navedenom istraživanju, najveći su problemi manjak produktivnosti, fizička neaktivnost, manjak vremena utrošenog na vlastite potrebe i želje te manjak volje za vođenjem zdravijeg života. Ako i sami patite od navedenih problema, rješenje ćete ponajprije pronaći u pravljenju dobrog rasporeda. Bez dobrog rasporeda ne možete imati produktivan dan. Isto tako, pazite na vlastito okruženje. Raditi među ukućanima često nije dobra ideja. Najbolje bi bilo zatvoriti se u sobu te si napraviti ugođaj koji će vas poticati na rad. Na raspored uvedite i obaveznu fizičku aktivnost te bilo kakvu vrstu brige o sebi. (Pročitajte: Kako zadržati produktivnost i spriječiti anksioznost radeći od kuće? Imamo 7 važnih savjeta)

Foto: Standsome Worklifestyle/Unsplash