Povijesna odluka u Hrvatskoj: Istospolni parovi mogu pristupiti procjeni za posvojitelje

by | 26 svibnja, 2022
dugine obitelji

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu pristupiti procjeni za posvojitelje i ne smiju biti diskriminirani na temelju seksualne orijentacije – odlučio je Visoki upravni sud. Riječ je o presudi kojom je odbijena žalba Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na presudu Upravnog suda u Zagrebu iz travnja 2021., kojom je životnim partnerima Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti trebao biti omogućen pristup postupku procjene za posvojenje.

Ova presuda ima dalekosežne posljedice za prava LGBTIQ osoba i istospolnih parova u Republici Hrvatskoj budući da su njome životni partneri praktički izjednačeni po pravima kao i bračni partneri.

“Ova presuda je od neizmjernog simboličnog značaja za sve LGBTIQ osobe u Hrvatskoj. Potvrđuje se naše pravo na obiteljski život, i da nečija seksualna orijentacija ne može biti temelj za diskriminaciju. Jako smo ponosni na naše članove Ivu i Mladena, i njihova upornost i borba sa sustavom promijenila je naše društvo i ulijeva nadu pogotovo mladim LGBTIQ osobama u Hrvatskoj da se sustav može mijenjati i da sutra može biti bolje. Ova presuda ima mnogo drugih implikacija za LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i njihove obitelji, ali o tome ćemo neki drugi put. Naša težnja za ravnopravnošću nije gotova, no ovo je golem korak prema naprijed. Pozivamo sve istospolne parove koji su zainteresirani za posvajanje i žele saznati više informacija neka nam se slobodno jave,” komentirao je presudu predstavnik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

Pročitajte: Istospolni roditelji moraju biti priznati kao obitelj u svim državama članicama EU-a!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dugine obitelji (@dugineobitelji)

Presuda Visokog upravnog suda uvelike mijenja sustav procjene za posvojitelje i otvara vrata svim istospolnim parovima koji se u Hrvatskoj odluče na osnivanje obitelji putem posvojenja, kojim se ostvaruje trajan odnos roditelja i djeteta.

Kožić i Šegota prijavili su se u centar za socijalnu skrb prije šest godina u želji da postanu udomitelji i posvojitelji. Njihovi zahtjevi uredno su zaprimljeni, ali su potom odbijeni u oba postupka samo zato što su u životnom partnerstvu. Nakon duge pravne bitke, u 2020. uspješno su postali udomitelji dvoje djece. Prvostupanjski upravni sud prošle je godine donio presudu da mogu postati i posvojitelji, a nakon žalbe ministarstva, konačno je presuda Visokog upravnog suda uklonila sve dvojbe – piše voxfeminae.net.

Pročitajte: Podcasti LGBTQ+ tematike koje vrijedi poslušati

Foto: @dugineobitelji