Inicijativa protiv prekomjernog unosa soli

by | 19 ožujka, 2014

Ove godine u svijetu Tjedan borbe protiv prekomjernog unosa kuhinjske soli posvećen je podsjećanju na sol prisutnu u gotovim ili polugotovim proizvodima na koju pri konzumaciji i ne pomišljamo, a koja čini najveći udio (preko 75%) količine koju dnevno unosimo.

sol dreamstime_7435707

Inicijativa Svjetske akcije protiv soli (World action on salt and health-WASH) koju su pokrenuli britanski stručnjaci i liječnici 2005.godine rezultirala je značajnim smanjivanjem unosa kuhinjske soli u velikom broju razvijenih i zrelih država koje su odlučno, ali promišljeno i postepeno provele tu odluku. U Hrvatskoj svi su upozoreni kako bi sami morali voditi računa o udjelu kuhinjske soli u namirnicama provjeravajući što piše na svakom artiklu. Nažalost, svi proizvodi kod nas još nemaju takve oznake, a i kada postoje one su otisnute vrlo, vrlo sitno.

U Hrvatskoj je samo godinu dana nakon osnutka WASH-a, na kongresu Hrvatskog društva za hipertenziju, 2006.godine prihvaćena Deklaracija o smanjenju prekomjernog unosa kuhinjske soli. Na sljedećem kongresu Hrvatskog društva za aterosklerozu usvojen je raniji prijedlog za pokretanje Nacionalne akcije za smanjenje prekomjernog unosa soli (Croatian action on salt and health – CRASH).Tijekom proteklih godina CRASH je organizirao nekoliko znanstvenih projekata kojim se ustanovilo koliki je prosječan dnevni unos kuhinjske soli u našoj populaciji, koliki je udio soli u pekarskim proizvodima, organizirana su brojna predavanja za medicinsko osoblje, bolesnike, opću populaciju od vrtića, umirovljeničkih domova do ugostitelja. Uspostavljen je kontakt s pekarskom industrijom i neke odgovorne tvrtke već su smanjile udio soli u svojim proizvodima. Inicijativi su se pridružili i Hrvatska agencija za hranu i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli najjednostavnija je, najučinkovitija,najjeftinija i najprovodljivija mjera koja dovodi na populacijskoj razini do snižavanja krvnog tlaka i time smanjivanja kardiovaskularnog pobola i smrtnosti, ali ima povoljan učinak na ukupno zdravlje – od bronhalne astme, bubrežnih kamenaca, osteoporoze pa do nekih karcinoma probavnog sustava.