IMATE BLIZANCE? Ovo će vas posebno zanimati…

by | 21 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Za porast trudnoća koje uključuju blizance u posljednjem desetljeću uglavnom je odgovorna medicinski potpomognuta oplodnja. Međutim, istraživanja pokazuju da na začeće blizanaca utječu i godine majke, kao i njezina visina i težina, hormonske terapije i genetika.

Jedna od 80 trudnoća je blizanačka

Broj jednojajčanih blizanaca prilično je konstantan i iznosi tri do pet na 1 000 rođene djece, dok učestalost dvojajčanih blizanaca koji su rođeni zbog spontane trudnoće varira od četiri do 50 na 1 000 trudnoća.

Kao odraz u ogledalu

Jednojajčani blizanci jesu odraz jedan drugog u ogledalu. I otisak prsta i zuba kod takve djece rjeđe je sličan, a češće izgleda sasvim suprotno, poput odraza u ogledalu.

Dječaci dominiraju

U svijetu ima više blizanaca nego blizanki, ali se ova statistika mijenja u korist djevojčica kada su u pitanju trojke.

Jezik blizanaca

Pretpostavlja se kako 40 posto blizanaca razvija svojevrsni jezik, razumljiv jedino njima. Obično se razvija u drugoj godini, a nastaje tako što jedan od blizanaca modelira nezreo i patološki govor drugog, zbog čega govore neispravno, a pritom se razumiju.

Naguravanje počinje već u trbuhu

Suvremena tehnologija, koja je omogućila snimanje blizanaca u maminom trbuhu, pokazala je zanimljive činjenice: oni se zabavljaju, ali i guraju još prije rođenja.

Najviše blizanaca crne rase

Među rasama postoji razlika u učestalosti rađanja blizanaca, kod bijele rase, rađa se jedan blizanac na 90 porođaja, kod žute rase tri blizanca na 1 000 poroda, dok kod crne rase 30 do 40 blizanaca na 1000 poroda.

Mame blizanaca su zdravije

Novija istraživanja su pokazala da mame koje su prirodnim putem rodile blizance žive dulje od drugih mama zbog toga što su generalno tjelesno jače, zdravije i izdržljivije.

Istraživanja pokazuju da na začeće blizanaca utječu i godine majke, kao i njezina visina i težina, hormonske terapije i genetika. Novija istraživanja pokazala su da mame koje su prirodnim putem rodile blizance žive dulje od drugih mama zbog toga što su općenito tjelesno jače, zdravije i izdržljivije.