Imaju li cijepljene i necijepljene osobe iste simptome zaraze virusom COVID-19?

Evo što kažu stručnjaci i Hrvatski zavod za javno zdravstvo

by | 15 rujna, 2021
COVID-19, cijepljenje, preboljenje covid-19

Svjedoci smo svakodnevnih, sve većih brojki koje pokazuju koliko je ljudi zaraženo virusom COVID-19. Međutim, znamo i to kako cijepljenje nije jamstvo da ne možete oboljeti od koronavirusa, a postavlja se pitanje – koje su razlike u simptomima oboljelih onih koji su cijepljeni i onih koji nisu?

Kako prenosi Index.hr, koji je razgovarao s voditeljem Kriznog stožera KB-a Dubrava, infektologom Brunom Baršićem ovo su ključne razlike:

“Cijepljeni puno blaže obole, to znamo iz ambulante. Malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe. Samo nam je jedna cijepljena osoba završila na intenzivnoj i umrla. Riječ je o pacijentu od 90 godina, koji je bio pozitivan, ali nije umro od koronavirusa. Primljen je kod nas radi epileptičkog napadaja. Od zaraze virusom COVID-19 od cijepljenih nam nitko nije umro”, istaknuo je za Index dr. Baršić.

Istaknuo je kako je prosječna dob hospitaliziranih zbog koronavirusa 69 godina te je naveo kako je ključan problem u tome što nisu cijepljeni. Tek je mali udio hospitaliziranih koji su cijepljeni.

Od 1. kolovoza, kad im je, kako kaže, krenuo delta val, imali su dosad 92 pacijenta na COVID odjelu. Od njih 92, samo ih je osam bilo cijepljeno.

“Vidi se da nemamo puno hospitaliziranih koji su cijepljeni. Uglavnom su to necijepljene osobe, među kojima ima i mlađih. Tako smo imali 12 pacijenata mlađih od 50 godina. Umrla nam je jedna ženska osoba koja je rođena 1972. Nije imala kroničnih bolesti, umrla je od upale pluća uzrokovane koronavirusom. Nije bila cijepljena“, rekao je za Index dr. Baršić.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi najčešće simptome

Index je kontaktirao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, iz kojeg kažu da su najčešći simptomi kod osoba oboljelih od virusa COVID-19 koje nisu cijepljene povišena tjelesna temperatura, kašalj, umor, bolovi u mišićima, grlobolja, proljev, gubitak okusa i/ili mirisa, dok se kod osoba koje razviju ozbiljnije simptome javlja osjećaj nedostatka zraka, kratak dah, bolovi ili pritisak u prsima.

Neke osobe zaražene SARS-CoV-2 virusom, kako dodaju, mogu biti i bez simptoma (asimptomatske), a unatoč tome mogu, kao i oni sa simptomima, biti izvor zaraze za osobe u bliskom kontaktu.

“Cjepiva protiv virusa COVID-19 učinkovita su u sprječavanju bolesti, posebice teških oblika bolesti koji mogu završiti hospitalizacijom ili smrću. Na temelju trenutačno dostupnih literaturnih podataka, ako se potpuno cijepljene osobe zaraze i razviju simptome, klinička je slika u pravilu blaža nego u necijepljenih osoba. To znači da cijepljeni imaju manje šanse da će biti hospitalizirani ili umrijeti od osoba koje nisu cijepljene”, odgovaraju iz HZJZ-a.

Analiza HZJZ

Evo koliki je udio cijepljenih i necijepljenih među oboljelima, hospitaliziranima i umrlima. U HZJZ-u ističu kako su napravili analizu udjela cijepljenih i necijepljenih među novooboljelima, hospitaliziranima i preminulima od/s virusom COVID-19 od 30. 8. 2021. do 6. 9. 2021.

“Bilo je 5360 novooboljelih osoba, od kojih 4384 osobe, odnosno 81,79 % nisu cijepljene. U istom razdoblju hospitalizirano od/s virusom COVID-19 bilo je 178 osoba, od kojih 141 osoba, odnosno 79,21% nije bila cijepljena, dok je među 49 preminulih, njih 36 (73,47%) necijepljeno. Među osobama mlađima od 65 koje su preminule u istom razdoblju, nije bilo onih koji su cijepljeni”, pokazuju podaci analize koju je učinio HZJZ.

Izvor: index.hr

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels