Ima li zlato u kozmetičkim proizvodima doista efekta ili je riječ o marketinškom triku?

Sastojak koji još od vremena Kleopatre živi u beauty rutinama mnogih žena

by | 25 travnja, 2021
zlato-kozmetika

Sigurno ste u šetnji drogerijom ili tijekom skrolanja po vašem Instagram feedu naišli na kozmetiku obogaćenu zlatom koja gotovo uvijek izgleda luksuzno i obećava odlične rezultate.

No u čemu je zapravo tajna i prodaju li nam beauty brendovi luksuz ili zlato doista ima beneficija za kožu? Odgovarajuća uporaba plemenitog metala podupire rad uspavanih organa, a također potiče rad kolagena i elastina, koji se koriste u estetskoj medicini. Kad je njega kože u pitanju, postoji legenda da je i Kleopatra koristila noću masku sa zlatom zbog pomlađujućih tvari za kožu, pa ni ne čudi da je ovaj sastojak toliko zaživio u beauty industriji. (Pročitajte: Učinkovitost valjaka za masažu lica – beauty ikona ili samo prolazni trend?)

zlato kozmetika

Zlato je antioksidans koji je uvijek odličan za našu kožu, a u kozmetičkim proizvodima ono potiče prirodne procese regeneracije, hidratizira kožu i poboljšava opskrbu krvlju i oksigenaciju. S obzirom na to da ima snažno antibakterijsko djelovanje, pomaže i u borbi protiv akni i raznih upala. Također, pospješuje čvrstoću kože i zaglađuje bore, ovisno o proizvodu u kojem se nalazi, no zrelija koža svakako ga obožava. Također je vrijedno naglasiti da aktivne nanočestice zlata čak dosežu bazalni sloj epiderme i potiču prirodni proces hidratiziranja kože. Uz to, stvaraju zaštitni sloj na koži (poseban film koji štiti od štetnih vanjskih čimbenika) i sprječavaju infekcije kože (zbog antibakterijskog i protuupalnog djelovanja).

Naravno, s obzirom na to da zlato kao beauty sastojak još uvijek nije dovoljno ispitano, moguće je da beneficije potenciraju i ostali sastojci koji se nalaze u proizvodu, u kombinaciji sa zlatom, pa svakako pazite (s obzirom na vaš tip i stanje kože) što birate ako se odlučite na ovakvu investiciju.

Foto: Pavel Danilyuk/Pexels