Sastojak koji čuva ljepotu i mekoću kože

by | 5 travnja, 2021

Jedan od onih sastojaka o kojima se puno priča i često ga susrećemo u kozmetičkim proizvodima je skvalan, a obično ga pronalazimo u obliku ulja.

Skvalan je inače identičan određenim tipovima masnoća koje se prirodno nalaze u koži, no s godinama, kako starimo, njegove se zalihe troše i nestaju. Srećom, možemo ga nadomjestiti kozmetikom u kojoj se nalazi, pa i spriječiti da nam koža postane suha, kruta i manje otporna na sve ono čemu je izlažemo na dnevnoj bazi. (Pročitajte: Jennifer Aniston otkrila sve svoje skincare trikove za mladolik izgled)

Skvalan koji se koristi u kozmetici prozirno je ulje niske viskoznosti koje nema ni miris ni boju. Iako sâm pojam ulja na prvu asocira na nešto iznimno masno, skvalan to nije. Vrlo se često naziva “neuljnim” uljem jer se jako brzo upija u kožu i ne ostavlja jako mastan zaštitni sloj na koži, nego joj samo daje lagani sjaj.

Posebnosti i dobrobiti skvalana uistinu su nebrojene. Ovo je ulje iznimno stabilno, što znači da neće lako oksidirati i izgubiti svoja hranjiva svojstva. U slučaju skvalana ni komedogenost ulja ne dolazi u pitanje budući da ova tvar ima izrazito nizak komedogeni potencijal. Baš zbog toga što je na neki način srodan koži, odnosno njezinoj prirodnoj masnoći, odgovarat će svakom tipu kože. (Pročitajte: Gigi Hadid je tijekom trudnoće koristila prirodni sastojak u njezi kože koji svi imamo kod kuće)

Sprječava gubitak vlage i štiti kožu od starenja
Unatoč tome što je starenje prirodan proces i ishod za sve nas, preuranjeno starenje kože možemo izbjeći kvalitetnom njegom. Kožu svakodnevno izlažemo raznim stresovima kao što su UV zračenje, niske temperature, vjetar, dim cigareta i smog. Sve navedeno itekako utječe na zdravlje kože, a uljna komponenta njege tu dobro dođe kao svojevrstan prirodni štit koji će je i zaštititi i nahraniti.
Skvalan je prirodni antioksidans bogat omega masnim kiselinama koji iznutra i izvana štiti od oksidativnog stresa i oštećenja. Osim toga, ima dvostruku ulogu humektansa i emolijensa, što znači da istovremeno privlači vodu na svoje molekule i “donosi” je koži, ali i sprječava njezino isušivanje. Skvalan je izuzetan sastojak i zato što ga koža vrlo lako podnosi, odnosno ne stvara iritacije. Dapače, budući da ima antimikrobno djelovanje, neke studije idu u prilog tome da pomaže i kod stanja kože kao što su psorijaza, dermatitis, seboreja te akne.

Ne koristimo ga samo na koži
Ljepotu skvalana čini njegova multifunkcionalnost. Može se koristiti u njezi lica, tijela i kose. Odgovara svim tipovima kože, a “podnosi” nanošenje i samo kao ulje ili u sklopu dobro izbalansiranog uljnog pripravka. Dakle, moguće ga je nanositi kao jedini proizvod u njezi, umiješati u omiljenu kremu ili koristiti kao zadnji korak, nakon seruma ili čak nakon seruma i kreme. Ovakav način slojevitog nanošenja omogućuje da se proizvodi bolje apsorbiraju te da se u koži zadrži čim više vlage, a idealan je za večernju rutinu njege.

Foto: Unsplash