“Human: The World Within” jedan je od najboljih serijala koje smo pogledali na Netflixu. Evo o čemu je riječ

Serijal koji će vas nagnati na to da svoje tijelo gledate na posve novi način

by | 1 studenoga, 2021
najbolji dokumentarni serijal

Ako ste jedan od redovitih čitatelja tiskanog i online izdanja Ljepote&zdravlja, znate da, između ostalog, mnogo pišemo o ljudskom organizmu i zdravlju. Zanimaju nas nova istraživanja koja gotovo iz dana u dan otkrivaju čudesne stvari o ljudskom tijelu i njegovim funkcijama, baš kao i načinima kako taj savršen stroj koji nazivamo ljudskim organizmom učiniti potpuno funkcionalnim.

Ne čudi stoga da nas je jedan naslov u bogatoj Netflixovoj ponudi instantno zaintrigirao. Riječ je o dokumentarnom serijalu Human: The World Within, koji nije novost na popularnom streaming servisu, ali je svakako i dalje vrijedan pažnje, u slučaju da ga još uvijek niste pogledali.

Human: The World Within sastoji se od jedne sezone koja uključuje šest epizoda koje nas provode kroz različite funkcije ljudskog organizma. Iako ćete možda pomisliti kako je riječ o još jednom znanstvenom dokumentarcu kojeg će biti teško pratiti, ovaj je dokumentarni serijal spojio suvremenu znanost i istinite ljudske priče, čime je dinamika svake epizode na zavidnoj razini. Drugim riječima, serijal je uzbudljiv i držat će vas zaintrigiranima od početka do kraja. Svaka epizoda započinje pričom osobe iz nekog dijela svijeta na čijem primjeru potom, uz pomoć znanstvenika, otkrivamo više o ljudskom organizmu, njegovim mogućnostima, ali i eventualnim problemima.

Prva epizoda nas tako upoznaje sa živčanim sustavom i njegovoj nevjerojatnoj složenosti, i to iz perspektive boksačice, spasiteljice i čovjeka s bioničkom rukom. Druga epizoda obrađuje temu pulsa, odnosno uči nas kako nas srce pokreće kroz ekstremne fizičke, ali i emocionalne izazove. Kroz priču alpinistice doznajemo koliko je kisik bitan za funkcioniranje našeg organizma, kroz onu vozača busa saznajemo u kojoj je mjeri sedentaran način života poguban, dok nam priča udovice pokazuje kako slomljeno srce nije tek fantazija koju smo “pokupili” iz filmova, već stvarna fizička trauma i znanstveni fenomen.

Treća epizoda provodi nas kroz osnovno gorivo našeg organizma – hranu. Da je hrana koju unosimo u naše tijelo isključivo spomenuto gorivo koje služi da bi nas ne samo održalo na životu već i činilo naš organizam nevjerojatno učinkovitim pokazuje nam Navajo trkač na velike udaljenosti koji se priprema za svoju utrku. Četvrta epizoda istražuje kako nas naš imunološki sustav brani od mikroskopskih prijetnji, dok peta donosi nevjerojatnu priču o našim osjetilima. U ovoj epizodi spoznaje znanstvenika isprepleću se s pričama gluhe pjevačice koja savršeno pogađa visinu tona zahvaljujući prilagodljivosti osjetila, stručnjakinje za parfeme koja doziva sjećanja i umjetničkih klizača. Naposljetku, šesta i posljednja epizoda vodi na sâm početak – rođenje te nam daje uvid u znanost o hormonima, neplodnosti i epigenetici.

Ako ste dosad svoje tijelo uzimali zdravo za gotovo ili pak o njemu niste previše razmišljali, budite sigurni da ćete nakon gledanja serijala Human: The World Within svoj organizam početi doživljavati kao ono što on uistinu jest – nevjerojatno savršeni stroj koji u svakom trenutku funkcionira besprijekorno kako bi vas održao na životu, i u kojem i najmanja stanica ima svoju važnu zadaću. Ovaj serijal definitivno nam pokazuje i ono što zapravo znamo – apsolutno sve je povezano i međusobno ovisno, ono u nama i ono izvan nas. Tražite li nešto uz što se možete opustiti, ali i naučiti, ovo je definitivno serijal koji vrijedi pogledati.

Ako vam se svidjela ova preporuka, mogao bi vas zanimati i naš popis fascinantnih dokumentaraca o suvremenoj znanosti, a tu je i 5 inspirativnih Netflix dokumentaraca koji će vas potaknuti na vježbanje.

Foto: Netflix