Hrvatska je dobila službeni datum obilježavanja Dana podizanja svijesti o endometriozi!

Bolest koja pogađa jednu od deset žena

by | 28 veljače, 2023
endometrioza

Endometrioza je tema koja se već dugo spominje u svijetu, a neke od njezinih protagonistica su Lena Dunham, Alexa Chung, Amy Schumer, Chrissy Teigen, Emma Roberts i Mandy Moore, koje su javno govorile o nošenju s ovom kompleksnom i slojevitom bolešću jer, naime, ona ima poražavajuće statistike, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Endometrioza spada u česte ginekološke bolesti, a od nje obolijevaju žene reproduktivne dobi. Dio žena je bez simptoma, zbog čega je stvarnu zastupljenost bolesti teško procijeniti, no prema trenutačnim podacima smatra se da u svijetu oko deset posto žena reproduktivne dobi boluje od endometrioze. Preslikamo li to na populaciju Republike Hrvatske, u našoj zemlji od endometrioze boluje oko 90 000 žena.

”Endometrioza je kronična i progresivna bolest obilježena rastom endometrija, tj. nalik sluznici maternice izvan šupljine maternice i, nažalost, do danas nije utvrđen razlog njezina nastanka”, objašnjavaju iz udruge Ja sam 1 od 10 koja je zaslužna za proglašenje 1. ožujka kao hrvatskog Dana podizanja svijesti o endometriozi, izglasanog na 15. sjednici Hrvatskoga sabora u 10. sazivu ove godine.

endometrioza

”Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije, dispareunija, zdjelična bol, abnormalna krvarenja te obilna ili produžena menstrualna krvarenja. Ona može zahvatiti i crijeva, kao i mokraćni mjehur, a rijetko može zahvatiti i organe izvan zdjelice poput pluća i bubrega. S obzirom na raznovrsnost kliničke slike i čestu odsutnost simptoma u ranijim stadijima bolesti, endometrioza se nerijetko dijagnosticira s nekoliko godina odmaka od pojavljivanja, prosječno čak devet godina.”

Nažalost, u Hrvatskoj nije dovoljno probuđena svijest o ovoj bolesti. Neki još uvijek ne znaju što je to te ne znaju koliko utječe na život, ne samo fizički već i mentalno. Endometrioza sprječava žene u njihovim dnevnim aktivnostima, utječe na njihov stil života i potrebna im je podrška i okoline i društva kako bi se mogle nositi s liječenjem. ”Ono što je još veći izazov u Hrvatskoj jest zdravstveni sustav. Tako je jedan od naših najvažnijih zadataka taj da ga podignemo na višu razinu te omogućimo ženama da prije dođu do dijagnoze i odgovarajućeg liječenja koje se provodi na puno više razina od samo ginekološkog liječenja”, govore Zorica, Nika i Žaklina iz udruge Ja sam 1 od 10.

endometrioza

Upravo kako bi potaknule na osvješćivanje i važne promjene, ove subote, 4. ožujka 2023., prve subote nakon službenog Dana podizanja svijesti o endometriozi, organiziraju Brunch for a Cause, druženje i razgovor sa stručnjacima u poznatom zagrebačkom dnevnom baru Ten22, u Smičiklasovoj ulici 22. Osim toga, tamo će se predstaviti i presjek dosadašnjih i budućih aktivnosti udruge Ja sam 1 od 10 koja odnedavno ima i svoju web-stranicu te pozivaju sve žene koje se nose s endometriozom ili sumnjaju u nju da im se pridruže. Naravno, pozvani su i svi oni koji žele pružiti podršku.

“Ako ste ove subote u gradu, voljele bismo da nam se pridružite na ovom humanitarnom brunchu koji je uistinu važan za sve žene u Hrvatskoj. Posebno nam je drago što se odvija u ožujku, mjesecu koji posebno vibrira podrškom i slavljem žena”, dodaje vodstvo Udruge.

Na brunchu ćete se uz korisne informacije moći i opustiti u dobroj glazbi, finoj hrani iz Korice i Cicchettija, a kući ćete moći ponijeti i cvijeće s potpisom Tvoje.hr, koje simbolizira žensku snagu i sve žene koje se nose s endometriozom.

Foto: Nadezhda Evgenova/iStock/Getty Images Plus, PR