Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin otkriva kako se hrani

by | 1 lipnja, 2024
hrvatska boksačica

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin otkrila nam je kako se pripremala za meč koji je kruna njezine 14-godišnje boksačke karijere.

Boksom se počela baviti nakon što je pogledala film “Rocky” iako nije znala postoji li tako nešto u Hrvatskoj. Boks je njezin život u kojem je ostvarila gotovo sve što je poželjela uz veliki trud i odricanja. U treninzima i pripremi, pa tako i svakom meču, daje svoj maksimum, a u profesionalnom boksu planira ostati još otprilike dvije godine. Zasad još ne zna što će nakon završetka karijere, no sigurno je kako će se boksom, ovako za sebe, baviti i dalje. Nas je zanimalo i kako se hrani s obzirom na naporne i zahtjevne treninge, pa smo Ivanu ulovili netom prije meča na kojem je osvojila WBC titulu svjetske prvakinje i privremeni pojas WBA svjetske prvakinje, čime je treći put postala svjetska prvakinja u boksu.

Kako započinjete svoj dan?

Dan počinjem molitvom, zahvalom Bogu na tome da sam živa i zdrava. Nakon toga slijedi trening, a tek nakon treninga doručak. Zatim rješavam neke obveze, pa nakon toga ručak, mali odmor i ponovno trening. Navečer, kada dođem doma, imam vremena samo za večeru i spavanje, posebno u završnoj fazi priprema. Kad sam u bazičnoj fazi treninga, imam vremena navečer pogledati nešto na TV-u, neki film ili seriju, što jako volim, ili za čitanje.

Koja je uloga hrane u postizanju Vaše pune spremnosti za meč?

Nemam neku posebnu prehranu. Prijatelj nutricionist prije nekoliko godina složio mi je plan prehrane, koji se mijenja ovisno o tome kakve treninge imam taj dan, pa tako i hrana prati moje faze pripreme. Prije toga jela sam sve, a regulirala sam prehranu jedino ako sam trebala skinuti nešto kilograma pa bih se tada prebacila na laganiju hranu, poput salata i slično.

Kakva je Vaša prehrana?

Plan je da jedem sve, u tom planu je i da čak mogu popiti Coca-Colu, koju jako volim, jednom tjedno. Jedem baš sve, od mesa, povrća, krumpira itd.

Što najčešće jedete za doručak, ručak i večeru?

Doručak su najčešće jaja s nekim povrćem i kefirom, ili pak cornflakes. Ručak je raznolikiji, to može biti piletina ili riba, s nekim prilogom i salatom. Meni je osobno najdraža svinjetina, ali je teško probavljiva, tako da je ni ne jedem u zadnjoj fazi priprema. Večera ovisi i o treningu i o tome kako se osjećam. Nekad mi za večeru trebaju ugljikohidrati pa si priuštim carbonaru, a nekad mi je samo do salate. Omiljeno mi je kad napravim salatu samo s bučinim uljem.

Je li većina Vaših obroka kuhana, svježa, pržena ili pečena?

Prakticiram sve načine. Ono što se može jesti svježe od voća i povrća, naravno, jedem svježe. Više volim pečenu hranu od kuhane, ali sve što se dobro začini fino je bez obzira na način kako je pripravljeno. Prženo ću više pojesti negdje vani ili ako naručim jer to nemam vremena raditi doma, tako da su možda najlakši načini za mene kuhanje i pečenje.

Disciplina kao ključ priprema

Iako mogu jesti sve, važna je disciplina u prehrani, a posebno u pripremnoj fazi prije meča. Pratim plan, i iako mi se možda taj dan ne jede taj dan grašak, mrkva i krumpir, nego bih najradije pojela možda pizzu, slijedim plan i toga se držim. Nakon toga mogu se i nagraditi nečime što posebno volim.

Omiljena hrana

Meni je upravo ona najnezdravija hrana omiljena, poput pizze te Coca-Cole. To obožavam, ne jedem svaki dan, naravno, i posebno izbjegavam tijekom priprema, no ponekad se, onako iz gušta, nagradim svojom omiljenom hranom.

Dodaci prehrani

Pijem proteine, no ništa previše, najvažnije što stalno pijem su elektroliti, magneziji i vitamin C. No ni sa čim ne pretjerujem jer je najvažnije da se redovito hranim.

svjetska prvakinja u boksu

Pročitajte: Nutricionistica Ivana Barišić o tome kako se hrani nakon dijagnoze Hashimoto i inzulinske rezistencije

Tekst je originalno objavljen u časopisu “Ljepota&Zdravlje” za svibanj 2024. 

Foto: Gregory Shamus m/Staff via Getty Images Sport, iprogressman, VeselovaElena, Vima / iStock via Getty Images Plus