Raste broj oboljele djece od ove virusne bolesti, donosimo detalje

by | 27 rujna, 2023
hripavac bolest

Zbog hripavca, bolesti pluća i dišnih puteva, u splitskoj je bolnici hospitalizirano dijete te je zabilježeno još devet slučajeva te bolesti kod dojenčadi, a istodobno se u bolnici nalazi i 20 pacijenata pozitivnih na COVID, upozoreno je iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo naglašavaju da bolest može izazvati teže posljedice, među kojima i smrt, kažu da su imali 20 slučajeva hripavca kod djece do šest godina starosti, pet školaraca i dva roditelja.

Najbolja zaštita je cijepljenje, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji je procijepljenost djece predškolske i dojenačke dobi ispod 86 posto, dok je potpuno cijepljeno manje od 72 posto. Da se bolest ne bi širila, treba procijepiti 95 posto djece.

Epidemiologinja Milka Brzović ističe kako djecu treba cijepiti na vrijeme prema programu cijepljenja već s navršena dva mjeseca, a do šestog mjeseca života primit će tri doze koje će ih zaštititi od teže kliničke slike i komplikacija.

Zbog velikog broja necijepljene djece moguć je velik porast oboljelih, kažu liječnici uz poruku da je glavna prevencija cijepljenje, zbog čega apeliraju na roditelje da cijepe svoju djecu.

Osim hripavca, u Splitu je svakim danom sve više hospitaliziranih zbog COVID-a, potvrdila je predstojnica Klinike za infektologiju Mirela Pavičić Ivelja.

Situacija je za sada stabilna, u bolnici je 20 na COVID pozitivnih bolesnika, od čega ih je dvoje u intenzivnoj jedinici. Većina hospitaliziranih su osobe starije životne dobi s brojnim kroničnim bolestima.

Najviše ih leži na Infektologiji, njih 11, a po jedno ili dvoje pacijenata je na ginekologiji, plućnom, anesteziji i ostalim odjelima – piše poslovni.hr.

“Situacija je stabilna jer nam je dostupno cjepivo, a sada na raspolaganju imamo i antivirusni lijek, čak i u obliku tableta koje mogu spriječiti teži razvoj bolesti”, kaže Pavičić Ivelja.

Nema nekakve velike razlike u kliničkoj slici oboljelih, uglavnom se radilo o soju omikron i njegovim podvarijantama, kako je izjavila.

hripavac bolest

Hripavac kao bolest

Hripavac (pertussis, magareći kašalj, kukurikavac) je klinički i javnozdravstveno važna, akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sustava, a karakteriziraju je napadaji kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim, kreštavim udahom.

Izvor zaraze je bolestan čovjek, često adolescent ili odrasla osoba, koja boluje od neprepoznatog hripavca, a prenosi se kapljičnim putem (prijenos dodirom sa zaraženim predmetima je rijedak).

Liječenje se može podijeliti na simptomatsko i uzročno (antibiotsko). Obim, mjesto i vrijeme uvijek određuje liječnik, što za mlađu djecu znači obvezno bolničko liječenje.

Uz simptomatsku terapiju (npr. terapija salbutamolom zbog smanjenja kašlja i bronhalne opstrukcije) i suportivne mjere (primjena kisika, hranjenje nazogastričnom sondom, izvlačenje sekreta, infuzija i sl.), bolest se uvijek liječi i antibioticima.

Preventivne mjere kod pertusisa su cijepljenje, izolacija i profilaksa. Cijepljenje je ključna preventivna mjera i u Hrvatskoj se sustavno provodi od 1959. godine prema obveznom kalendaru cijepljenja.

Glavni cilj cijepljenja je smanjiti rizik od teških oblika hripavca među dojenčadi i malom djecom zbog velikog pobola i smrtnosti uzrokovanih hripavcem u ovoj dobnoj skupini.

Pročitajte: Kroz osam radionica do promjena životnih navika u perimenopauzi i menopauzi 

Foto i izvor: zzjzdnz.hr; Pexels