Hrana za zdraviju jetru

by | 8 lipnja, 2015

Pravo je vrijeme da uz obilje voća i povrća pročistite svoje tijelo

ThinkstockPhotos-180404569

Procesuirana hrana najveći je neprijatelj naše jetre, organa čija je zadaća otklanjanje toksina iz tijela. Pržena hrana, procesuirana hrana, zagađenje i stres dovode jetru do zasićenja, a tada ne može učinkovito ukloniti otrove iz našeg tijela. Srećom, postoje namirnice kojima možemo pomoći ovom važnom organu da se vrati u što bolju formu. Pogledajmo što morate imati u svojoj kuhinji.

Češnjak je prvak u čišćenju jetre zahvaljujući alicinu i selenu te enzimima koji jetri pomažu u otklanjanju toksina. Najbolji je svjež, kao dodatak uz salatu. Ako se radi o romantičnoj večeri, bolji je u kuhanim jelima.

Mrkva i rotkvica – beta-karoten i flavonoidi pomažu jetri da izvuče svoj maksimum. Salata od ovih namirnica može biti ukusan i osvježavajuć međuobrok, a osobito je preporučljivo ovo povrće grickati kada dođete u napast otvoriti vrećicu s čipsom.

Zeleni čaj sadrži katehine koji podupiru funkciju jetre i olakšavaju pročišćavanje tijela. Zeleni čaj izvrsna je zamjena za crnu kavu. Jednako će vas razbuditi i osvježiti ujutro kao i jedna “mala crna”.

Zeleno povrće ima sposobnost neutraliziranja teških metala u organizmu. Imajte što više zelene salate, blitve, špinata, matovilca i drugih vrsta zelenog povrća na vašem stolu.

Cvjetača i brokula povećavaju razinu glukozinolata koji iz tijela uklanjaju kancerogene tvari. Ovo je povrće ukusno kada je pripremljeno na pari i može biti fantastičan prilog umjesto krumpira ili riže.

Kupus aktivira enzime koji pomažu detoksikaciji. Osim što je jeftina i lagana namirnica, kupus se često koristi i u dijetama. Izvrstan je i za poticanje probave.

Agrumi su bogati vitaminom C koji omogućuje tijelu da toksine sintetizira u spojeve koji se vežu za vodu i time se lako izlučuju iz tijela. Sok od jednog agruma ujutro pomoći će jetri u ovom procesu.

Jabuke zahvaljujući pektinu poboljšavaju probavne procese, a time olakšavaju jetri njezin dio posla. Ne kaže se uzalud: “Jabuka na dan, doktor iz kuće van!”

Foto: Thinkstock