Hormonalni ciklus: Koje vrijeme u mjesecu je najbolje za određene stvari?

by | 24 kolovoza, 2013

Menstrualni ciklus žena je složena stvar, reći će mnoge. Zbog razine hormona koja se mijenja ovisno o danu ciklusa, žene mogu proći kroz nekoliko emotivnih i fizičkih stanja, što ostavlja traga na njima i fizički i mentalno. Saznajte koje je najbolje vrijeme u mjesecu za određene stvari.

Hormonalni ciklus započinje prvog dana menstruacije, ali važno je imati na umu da se ovi zaključci temelje na istraživanjima određenog uzorka žena i ne mogu se uzeti kao pravilo. Dakle, dani mogu varirati od žene do žene.

1-9. dana: Probajte novi način vježbanja

Novi način vježbanja ili sporta najbolje je isprobati u ovom periodu, kada ste najmanje skloni nezgodama, tvrde stručnjaci. Naime, upravo su u ovo vrijeme žene imale najmanji broj ozljeda koljena, sve zahvaljujući nižoj razini estrogena.

7-8. dana: Vrijeme je za mamografiju

Sedmog i osmog dana hormonalnog ciklusa razina estrogena i progesterona je najniža, a to znači da je tkivo dojki manje otečeno i samim time idealno za mamografiju. U ovom periodu se lakše mogu uočiti ciste i tumori.

10-13. dana: Argumenti su na vašoj strani

U ova tri dana ciklusa razina hormona estrogena i progesterona se povećava, a ženama daje dodatno samopouzdanje i bistrinu uma. Ovo je pravo vrijeme za rasprave, jer ćete ih sigurno dobiti.

17.-18. dana: Stres vam ne može ništa

Ako ste odgađali neku stresnu situaciju, slobodno se sada njome možete pozabaviti, jer je razina progesterona najviša 17. i 18. dan ciklusa. To znači da ste opušteniji i ležerniji.

19. do 21. dana: otporne na bol

Razina estrogena ovih dana pada i tijelo postaje manje osjetljivo na bol. Ovo je idealno vrijeme za depilaciju, uređivanje obrva i slične bolne tretmane.

Izvor: ordinacija.hr