Znanost potvrdila: tretman za pojačano opadanje kose krije se u ovom egzotičnom začinu

by | 9 travnja, 2024
tretman za gubitak kose

Komponenta aromatičnog začina dovela je do bržeg rasta vlasi, što potiče istraživače na razvoj novog, neinvazivnog tretmana protiv pojačanog opadanja kose.

Kosa je simbol ljepote i zdravlja, utječe na vaše samopouzdanje i dio je vašeg identiteta i načina na koji vas drugi doživljavaju. Gubitak kose stoga može uzrokovati velike emocionalne probleme i smanjiti kvalitetu vašeg života.

Trenutačno su tretmani obnove kose ograničeni na kirurške (transplantacija kose) ili nekirurške (lijekovi) metode. Stoga je pronalaženje novog – po mogućnosti neinvazivnog – lijeka za gubitak kose visoko na listi zadataka brojnih istraživača. Japanski znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta Yokohama tvrde da se rješenje krije u cimetu.

Kad “guglate“ cimet ili, preciznije, cimetnu kiselinu iz kineskog cimeta (Cinnamomum cassia) lako je otkriti da posjeduje čitav raspon blagotvornih tvari idealnih za naše zdravlje i ljepotu. Osim što pomaže usporiti starenje kože (povećavajući njezinu elastičnost), istraživači su spoznali sada i da pozitivno djeluje na gene povezane s rastom kose.

Pročitajte: Spriječite pojačano opadanje vlasi s ove 3 japanske tajne za blistavu i gustu kosu

tretman za gubitak kose

Znanstvenici su testirali koncentracije od 0, 50, 100 i 500 µg/mL na folikulama tijekom 10 dana. Rezultati su pokazali znatno povećan rast vlasi do osmog dana pri koncentracijama od 100 i 500 µg/mL, što sugerira da je optimalna koncentracija negdje u tom rasponu.

“Otkriće cimetne kiseline kao specifične komponente sa svojstvima za poticanje rasta kose djeluje obećavajuće za povećanje učinkovitosti proizvoda za rast kose“, rekao je Tatsuto Kageyama, izvanredni profesor na Tehničkom fakultetu YNU-a i glavni autor studije.

Iako su rezultati odlični, strpite se s kupnjom velikih količina cimeta. Potrebna su daljnja istraživanja da bi se utvrdila učinkovitost primjene cimetne kiseline kroz kožu, potrebna doza i potencijalne nuspojave. Ali ako želite započeti vlastito testiranje, cimetnu kiselinu možete pronaći i u citrusima, grožđu, kakaovcu, špinatu, celeru i kupusnjačama.

Pročitajte: Želite dužu i voluminozniju kosu? Ovo su proizvodi za rast kose koji stvarno djeluju

Foto: utkamandarinka, iStock/Getty Images Plus; Liudmila Chernetska, iStock/Getty Images Plus, via Getty Images