Vaša četka za kosu puna je vlasi? Evo kako spriječiti gubitak kose i potaknuti rast novih vlasi

by | 5 listopada, 2022
ispadanje kose vitamini

Mnoge žene nakon ljeta, s prvim jesenskim danima, počinju primjećivati pojačano opadanje kose. Sasvim je normalno da dnevno izgubite od 50 do 100 vlasi, ali sve preko tog broja smatra se pojačanim opadanjem.

Kod mnogih žena pretjeran gubitak kose događa se jednom godišnje, upravo u ovom jesenskom razdoblju, ali ne traje više od četiri do šest tjedana te prolazi samo od sebe. Riječ je o sezonskom ispadanju kose koje je uobičajeno i, još važnije, samo privremeno. Razlog sezonskog gubitka kose jest rast novih vlasi, stare opadaju da bi ustupile mjesto mladima. Ukratko, vlasište se na ovaj način prirodnim putem regenerira.

Nema razloga za zabrinutost, ali ako želite ublažiti opadanje vaše kose i potaknuti brži rast novih vlasi, navedenih pet vitamina i minerala djelovat će kao čarobni napitak. Već nakon nekoliko tjedana, primijetit ćete koliko je vaša kosa bujnija.

Dodaci prehrani za bujniju kosu

Željezo
Kroničan nedostatak željeza se manifestira kao polagano i ravnomjerno gubljenje volumena na cijelom vlasištu, a kosa je često beživotna i bez sjaja. Sumnjate li na manjak ovog minerala, možete napravite test krvi koji mjeri razinu feritina i željeza. Uravnotežite prehranu, povećajte unos željeza putem hrane ili, u slučaju anemije, uzimajte dodatak prehrani po preporuci liječnika i na recept.

Vitamin C
Vitamin C neophodan je za apsorpciju željeza u crijevima pa je najbolje da ova dva suplementa uzimate zajedno. Istodobno, nije naodmet da obogatite prehranu hranom koja sadrži željezo s hranom koja sadrži vitamin C. Primjerice, uz špinat, koji je bogat željezom, pijuckajte svježe iscijeđeni sok od limuna ili mandarina.

Cink
Ovaj esencijalni mineral može igrati ključnu ulogu u održavanju rasta kose i njezinoj obnovi. Vaše ga tijelo ne može proizvesti, pa ga trebate unijeti putem hrane (npr. školjke, crveno meso, grah ili orašasti plodovi) ili dodatka prehrani. Stručnjaci preporučuju uzimanje cinka s bakrom kako bi se uspostavila ravnoteža minerala u organizmu.

Vitamin D
Sigurno već znate da je vitamin D važan za kosti, ali jeste li znali da niske razine mogu biti povezane s gubitkom kose? Vaša koža proizvodi vitamin D kad ste izloženi sunčevoj svjetlosti, ali mnogi ljudi ne mogu dobiti dovoljno samo od sunca a teško ga je dovoljno unijeti u organizam putem prehrane. Možete napraviti test krvi koji mjeri razinu ovog vitamina. U slučaju manjka, suplement možete dobiti na recept.

Biotin
Nedostatak biotina danas je rijetkost jer ga većina hrane koji redovito konzumirate sadrži, a stručnjaci smatraju da i naše crijevne bakterije imaju sposobnost stvaranja ovog vitamina. Ipak, ako je vaša prehrana nezdrava i neuravnotežena, niske razine biotina (vitamina B7) mogu biti uzrok pojačanog gubitka kose, kožnih osipa i lomljivih noktiju. Možete ga lako unijeti u svoj organizam putem hrane, stoga obogatite svoj jelovnik namirnicama kao što su: žumanjci, orašasti plodovi, cjelovite žitarice, banane, sir.

Pročitajte: Vaša je kosa suha i oštećena? Pronašli smo 10 šampona koji će spasiti vaše vlasi

Foto: Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus