Muče vas lomljivi nokti? Imamo 11 savjeta koji bi vam mogli pomoći

by | 6 travnja, 2020

1. Koristite prirodne osnaživače

Učvršćivaći za nokte obično sadrže formaldehid, što omogućuje da se lak brže stvrdne.

“Upravo zbog toga će vam većina stručnjaka savjetovati da ih ne koristite. Formaldehid je štetan sastojak”, tvrdi Nadine Abramcyk, vlasnica salona za nokte. Postoji niz preparata na biljnoj bazi koji su bolji odabir, a sadrže vitamin E, maslinovo ulje, češnjak i čajevac te hrane nokat i na prirodan način doprinose njegovoj čvrstoći, kako piše MindBodyGreen.

2. Uzmite nadomjestak kolagena ili biotina

Znanstvene studije navode kako nadomjestak kolagena može potpomoći zdravom rastu nokta. Ispitanici koji su svakodnevno tijekom 24 tjedna uzimali kolagen, navodi jedna od studija, imali su zdravije nokte koji su rasli brže, bolje su izgledali i manje su se lomili. Isto vrijedi i za biotin, oblik vitamina B koji se obično koristi u preparatima za kosu. Biotin dokazano pomaže čvrstoći noktiju. Ako imate problema s rastom noktiju, možda su kolagen i biotin rješenje koje trebate.

3. Izbjegavajte gelove na bazi alkohola

Gelovi za dezinfekciju ruku itekako su potrebni, no valja ih koristiti pametno jer upravo oni mogu doprinijeti lomljivosti noktiju. Tradicionalni gelovi za dezinfekciju mogu isušivati kožu zahvaljujući visokoj koncentraciji alkohola koja ponekad prelazi i 90 posto. Alkohol isušuje kožu, a dermatolozi osobito savjetuju izbjegavati ga ako imate osjetljivu kožu.

“Alkohol je aktivni sastojak većine gelova za dezinfekciju koji će isušiti kožu i ukloniti s nje zaštitnu barijeru”, tvrdi dermatologinja Jeanine Downie.

Ako su vam nokti stalno lomljivi, bolje rješenje je koristiti gelove koji nisu na bazi alkohola te rabiti češće kreme za poticanje vlažnosti kože.

4. Izbjegavajte vodu

Zbog vode nokti se šire, a zatim naglo stežu. Ako dugotrajno radite s vodom, ona će oslabjeti nokte. To je ujedno i razlog zbog kojeg vam stručnjaci savjetuju da 24 sata nakon manikure ili pedikure izbjegavate vodu i tuširanje. Zbog naglog stezanja nokatne ploče, lak može prerano popucati. Koristite rukavice kad perete suđe i pokušajte nokte držati suhima.

5. Koristite rukavice dok čistite

Kao i kod pranja posuđa, bilo bi dobro koristiti rukavice i tijekom drugih kućanskih poslova. Neke kemikalije za čišćenje, poput sapuna, octa i ekstrakta limuna, također mogu prouzročiti isušivanje.

6. Zaštitite nokte od sunca

Kao i druge dijelove tijela, sunce može oštetiti i vaše nokte. Zbog pretjeranog izlaganja sunčanim zrakama oni mogu postati žućkasti i lomljivi te nastaju vertikalna oštećenja koja mogu potrajati i do šest mjeseci. Zbog pretjeranog sunčanja možete razviti i rak kože pod noktom. Većina lakova za nokte djeluje kao fizička barijera za UV zrake i na taj način štite nokat, no ako je riječ o prozirnom laku, provjerite na deklaraciji sadrži li i zaštitu za UV zračenje.

7. Redovita manikura

Stručnjaci savjetuju da profesionalnu manikuru u salonima ljepote ne bi trebalo raditi više od dvaput na mjesec. No to ne znači da u preostalom periodu ne trebate skrbiti o svojim noktima. Redovito ih režite i čistite, pa ćete na taj način spriječiti oštećenja i lomove.

“Važno je dobro se pobrinuti za cijelo područje nokta i kožu oko njega kako bi općenito nokti ostali zdravi”, upozorava dermatologinja Keira Barr.

8. Pazite što jedete

Lomljivim noktima doprinose i nedostaci nutrijenata u prehrani. Najčešće je riječ o nedostatku željeza, vitamina B7, B12, magnezija i proteina. Ako promijenite prehranu, rezultati neće biti vidljivi odmah, ali će se pokazati tijekom vremena.

9. Oprezno s hladnoćom

Kad su niske temperature i u zraku je manje vlage, to može isušiti nokte jednako kao i kožu. Naravno da ne možete utjecati na vremenske prilike, ali im se možete prilagoditi. Kad izlazite, na otvorenom nosite tople rukavice.

“Okoliš utječe na cijelo tijelo, pa tako i na kožu. No zimi je zrak suši, pa znači da se morate fokusirati na dodavanje vlage koži te izbjegavanje gubitka vode”, pojasnio je dermatolog Howard Murad.

10. Nježno s kožicom

Kožica nokta je vrlo važan faktor u zdravlju, pa ako je suha ili često po njoj kopate, možete prouzročiti infekciju i narušiti zdravlje čitave strukture nokta.

“Čačkanjem po suhoj kožici možete oštetiti nokatnu ploču i matricu, pa će vam se u sredini nokta stvoriti udubina. Matrica je dio nokta koji stalno proizvodi novi keratin te polako gura nokat prema naprijed uzrokujući njegov rast. Ako oštetite taj dio, onemogućujete normalan rast nokta”, pojasnila je dermatologinja Amy Wechsler.

Pobrinite se koristiti ulja za njegu kožice redovito, a pritom birajte ona koja sadrže maslinovo ulje, kokos ili badem.

11. Za piling samo prirodno

I noktima ponekad treba piling, no pritom valja imati na umu da treba biti nježan. Ne koristite abrazivna sredstva, nego nježne kemijske preparate za piling. Pojedina istraživanja sugeriraju da će glikolna kiselina pomoći noktima da povrate snagu i sjaj. Riječ je o sastojku kojeg često nalazimo o proizvodima za njegu kože poput krema za piling i seruma. Takva sredstva nježno utrljajte u nokte jedanput na tjedan.

IZVOR: 24SATA.HR