Anamarija Pažin Morović: 5 savjeta za bolji rast kose

by | 27 studenoga, 2022
brži rast kose

Jednom je netko rekao da je kosa naša antena koja nas spaja sa svemirom. Snažna, sjajna kosa često je odraz vitalnosti i zdravlja dok opadanje i promjene kvalitete kose mogu biti znak unutarnjeg disbalansa, ali i rezultat nepravilne njege i agresivnih tretmana. Evo što može pomoći kod ispadanja kose i ubrzati njezin rast. Odvojite vrijeme za dodatnu njegu kose, pokažite joj ljubav.

Savjeti za bolji rast kose

1. Svakodnevno izmasirajte vlasište 5 minuta. Možete kapnuti jednu kap eteričnog ulja ružmarina kemotip 1,8 cineol među dlanove i napraviti masažu. Vlasište masirate kao da perete kosu, samo na suho. Eterična ulja su nemasna tako da nema bojazni da ćete zamastiti kosu. Možete umjesto ružmarina upotrijebiti cedar ili pačuli (ružmarin – trudnice, dojilje, visoki tlak NE). Možete napraviti masažu i bez eteričnog ulja, bitno je da se pokrene cirkulacija vlasišta.

2. Ako kosa dugo opada, svakako pogledajte imate li možda problem “iznutra”: hormoni, krvna slika, neadekvatna prehrana, dugoročna izloženost stresu… Takve “poruke” kose treba svakako uvažiti jer nam javljaju da nešto nije u redu.

3. Koristite suplemente na bazi preslice, koprive jer sadrže minerale povoljne za jačanje vezivnog tkiva, kose, kože, noktiju.

4. Koristite blage šampone i prirodne boje za kosu. Šamponi s biljkama koje potiču rast kose, kao i boje s biljkama koje su ujedno i terapijsko bojanje kose.

5. Uravnotežena prehrana i hidratacija su must za zdravu kosu. Ako ne znate sami ništa o pravilnoj prehrani, posavjetujte se s nutricionistom.

Tekst: Anamarija Pažin Morović
Savjetnica za prirodnu ljepotu i osobni wellness, FB grupa Holistička ljepota

Pročitajte: Što je svjesna njega kože i kako je prakticirati?

Foto: Inside Creative House / iStock / Getty Images Plus