Gripa i seks: da ili ne?

by | 21 siječnja, 2020

Liječnici kažu da prvo trebate obratiti pozornost na to kako se gripa prenosi. Odgovor je – kapljično! Dakle, kihanjem, kašljanjem, disanjem, rukovanjem i naravno, ljubljenjem. Virus u kapljicama živi do 24 sata na površinama poput stola itd., na plahtama sat do dva, a na rukama 15 do 30 minuta.

Tjedan dana bez kontakta

Pravilo je da biste se trebali maknuti dva metra od onoga tko ima gripu (doslovno), a kako seks zahtijeva puno bliskosti, za vrijeme gripe trebali biste ga definitivno izbjegavati.

Vjerojatnosti da ćete se uspjeti poseksati bez da partner u vas diše, kihne, zakašlje se i slično, vrlo su male, pa ako je jedan od vas zaražen – nemojte se seksati. Ovo vrijedi i za slučajeve kada ste se cijepili, jer cjepivo samo smanjuje rizik od zaraze, ne uklanja zarazu upotpunosti.

Koliko zapravo kirurške maske djeluju u borbi protiv gripe? Problem je u tome što je osoba koja ima gripu tjedan dana zarazna bez da i sama vidi simptome, što znači da se možete zaraziti čak i ako vaš partner izgleda posve zdravo. Ovdje nema pomoći, no ako već znate da ste imali gripu, suzdržavajte se od seksa najmanje tjedan dana nakon što prođu svi simptomi.

IZVOR: VECERNJI.HR