Zdrava hrana

Hit namirnica: Zašto TikTokerice jedu dvije šalice graha dnevno?

by Katarina Brkljača

04.11.2025.
Grah trend na TikToku
Grah trend na TikToku
FOTO: FreepikFabada bean

Ako nešto u wellness svijetu 2025. nismo mogli predvidjeti, to je da će grah postati jedna od najpopularnijih prehrambenih namirnica. Da, dobro ste čuli – ova skromna mahunarka, koju je većina nas u djetinjstvu prezirala, vratila se u modu.

Kad ipak malo bolje razmislimo, popularnost graha nije toliko šokantna – nakon što nas je zahvatila recesija, svi tražimo načine gdje uštedjeti. Recession core pomeo je modni svijet, a društvene mreže pune su savjeta kako uštedjeti novac. Tako i s hranom, a jedan od glavnih trikova (ako se uopće mogu tako nazvati) glasi: kuhajte što više doma i okrenite se starim, provjerenim receptima koji su hranjivi, a jeftini. Tako je na scenu nastupio i grah.

Recepti s grahom veliku su popularnost stekli na TikToku i Instagramu – štoviše, BeanTok je popularan hashtag posvećen ovoj namirnici, a najveća zagovornica graha u svakodnevnoj prehrani je TikTokerica @scottkoya, koja je otkrila da jede čak dvije šalice graha dnevno.

@scottkoya♬ original sound – Beans addict

Zašto bismo trebali jesti grah

Ova podcijenjena namirnica uistinu ima niz prednosti zbog kojih biste je trebali uvrstiti u svoju prehranu. Prije svega, grah je apsolutni prvak vlakana – i onih topivih koja pomažu probavi i stabiliziraju razinu glukoze u krvi, i onih netopivih koja omekšavaju stolicu i potiču redovitost. A tu priča tek počinje: zahvaljujući snažnom prebiotičkom učinku, grah hrani dobre bakterije u crijevima, što znači bolji imunitet, uravnoteženije hormone i čak bolju emocionalnu stabilnost zbog nedavno otkrivene povezanosti crijeva s mozgom. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovita konzumacija, recimo samo jedne šalice crnoga graha ili slanutka dnevno, može značajno smanjiti kroničnu upalu u tijelu – tihi uzrok brojnih modernih tegoba. Uz to, grah je jedan od najboljih biljnih izvora proteina te je savršena namirnica za vegetarijance i vegane.

Jesu li dvije šalice graha dnevno previše

Vjerujemo da se možda pitate – ne izaziva li grah plinove? Nutricionisti ipak upozoravaju kako je to uglavnom zbog načina pripreme. Namakanje i ispiranje suhoga graha uklanja prirodne šećere koji fermentiraju u crijevima i izazivaju plinove. Ipak, ako vaš probavni sustav nije naviknut na vlakna, grah i dalje može izazvati nadutost, ali postupno uvođenje malih porcija pomaže crijevima da se prilagode.

Što se dvije šalice tiče – da, to bi možda moglo biti malo pretjerano. Iako vam neće naškoditi, potrebne nutrijente iz graha dobit ćete i konzumacijom manje količine. Nutricionistica Kris Buchanan za portal The Every Girl objašnjava da je dovoljno konzumirati pola do jedne šalice dnevno kako biste ispunili dnevni cilj vlakana. Naravno, ako vlakna unosite i drugim voćem i povrćem, ne morate jesti grah svaki dan.

Uz to, tu je i činjenica da grah često jedemo iz konzerve – iako je on sâm po sebi prava nutritivna bomba, konzerve ponekad donose manje poželjne dodatke: višak soli, nitrate, nitrite i tragove teških metala.

FOTO: Freepik