Glumica Christina Applegate objavila da ima multiplu sklerozu: “Težak je to put”

Poznata glumica otkrila da joj je dijagnosticirana bolest zbog koje imunološki sustav napada središnji živčani sustav

by | 10 kolovoza, 2021
multiplaskleroza

Emmyjem nagrađena glumica Christina Applegate, poznata po svojim brojnim glavnim ulogama u “Bračnim vodama”, i “Samantha Who?” otkrila je preko noći da joj je dijagnosticirana multipla skleroza, bolest zbog koje imunološki sustav tijela napada središnji živčani sustav.

“Prije nekoliko mjeseci dijagnosticiran mi je MS”, napisala je Applegate na Twitteru. “Bilo je to čudno putovanje… Težak je to put. No, kao što svi znamo, cesta se nastavlja.”

Prema Nacionalnom društvu za multiplu sklerozu, oni kojima je dijagnosticiran MS obično imaju jednu od četiri vrste bolesti. Četiri tipa variraju u ozbiljnosti, ali ne postoji način predvidjeti kako će bolest pojedinca napredovati, a simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Uzrok multiple skleroze nije poznat iako su istraživanja pokazala da mješavina okolišnih i genetskih čimbenika ima veze s pojavom ove progresivne bolesti.

Prije više od desetljeća Applegate je dijagnosticiran rak dojke i podvrgnuta je bilateralnoj mastektomiji. “Plačem barem jednom dnevno zbog toga jer je teško previdjeti to što vidiš u zrcalu. Kad pogledate dolje, to je prvo što vidite… Dakle, stalno vas to podsjeća na rak koji ste imali”, rekla je Applegate za Oprah Winfrey Show 2008. godine. Applegate je 2003. dobila nagradu Primetime Emmy za izvanrednu gostujuću glumicu u humorističnoj seriji za seriju “Prijatelji” 2003. godine te je još nekoliko puta bila nominirana za najbolju glumicu u nekoliko filmova i serija.

 

 

Foto: Emma McIntyre/Getty Images Entertainment via Getty Images