Gledanje u ekran noću izaziva depresiju

by | 18 kolovoza, 2012

 Gledanje televizije ili rad na računalu do duboko u noć, kao i spavanje u prostoriji u kojoj je uključen televizor povećava šanse da postanete depresivni, tvrdi novo istraživanje američkih znanstvenika.

Istraživači su noću izlagali hrčke prigušenom svjetlu i uočili u njihovom ponašanju i mozgu promjene izrazito slične simptomima kod depresivnih ljudi. Povećanje izloženosti svjetlu ekrana u posljednjih pedeset godina podudara se s povećanjem stope depresije, naročito kod žena, koje su dvostruko sklonije ovom stanju od muškaraca.

Hrčci su tijekom eksperimenta četiri tjedna bili izlagani slabom svjetlu tijekom noći, sličnom onom koje stvara ekran televizora u zamračenoj sobi, a rezultati su uspoređivani s kontrolnom skupinom koja je bila izlagana normalnom ciklusu svjetla i mraka. Potom je eksperimentalna skupina bila izlagana normalnom ciklusu dva ili četiri tjedna, a onda ispitivana.

Rezultati su pokazali da su hrčci bili manje aktivni i pokazivali manji interes od uobičajenog za pijenje zaslađene vode, što su dva simptoma usporediva sa simptomima depresije kod ljudi. Zabilježene su i biološke sličnosti u promjenama na mozgu s onima kod ljudi oboljelih od depresije.

Tagovi: