Genijalna musaka bez mesa i glutena za svako nepce

by | 17 prosinca, 2020

Ako nas pitate, jedno od jela kojeg se nikako ne možemo zasititi je musaka. I to ona u kojoj nam meso nimalo ne nedostaje.

Osim što je ukusna, zasitna je i vrlo jednostavno za napraviti u svega nekoliko koraka, a sigurni smo da ćete njome uspjeti impresionirati i svoje goste na božićnoj večeri. Ako osim mesa izbjegavate soju i gluten, bez brige, jer ovo jelo je genijalna opcija i za vas zato što, osim povrća, ova musaka jedva da sadrži išta potencijalno loše za vaš organizam.

Sastojci
Punjenje:
1 glavica luka
2-3 češnja češnjaka
1/2 crvene paprike
1 manja mrkva
5-6 šampinjona
1/2 tikvice
1/2 šalice crvene leće
2-3 čaše vode ili temeljca
1 žl pasirane rajčice
1 žl maslinovog ulja
sol, papar
lovorov list
origano
1-2 čžl dimljene paprike u prah

Bijeli preljev
1/2 čaše rižinog mlijeka
1 čžl tapioka škroba (ili drugog zgušnjivača) pomiješanog s malo vode
margarin ili kokosov maslac
ribani veganski sir po želji
sol, vegeta (ili drugi začin po želji)
origano

Ostalo
3-4 srednja krumpira (narezana na tanke ploške)

Priprema: 
Luk, papriku, gljive, tikvicu, mrkvu i češnjak sitno narežite i kratko pirjajte na malo ulja. Dodajte sve začine i još kratko pirjajte. Crvenu leću operite, pa ubacite u posudu s povrćem. Prelijte povrtnim temeljcem ili vodom, pa kuhajte na laganoj vatri dok se leća ne skuha (15-20 min). Vodu dodajte postupno. Pazite da leća ne zagori, ali i da se ne kuha u previše vode, jer punjenje bi trebalo biti gusto. Krumpire ogulite, operite i narežite na tanke ploške (oko 0,5 cm). Što su ploške tanje, trebat će im manje vremena da se ispeku. Dno posude za pečenje premažite s malo ulja, pa obložite s ploškama krumpira. Krumpir možete malo posoliti. Punjenje ravnomjerno rasporedite po krumpiru, pa prelijte bijelim preljevom (recept ispod). Zatim punjenje obložite slojem ploški krumpira. Po želji možete napraviti jedan ili dva sloja punjenja. Završni sloj s ploškama krumpira prelijte bijelim preljevom. Dodatno možete posipati s malo veganskog sira i ukrasiti s nekoliko ploški rajčice. Posipajte s malo origana. Stavite peći na oko 190 °C. Pecite dok se krumpir ne ispeče (oko 30-45 minuta). Povremeno probodite krumpir vilicom kako bi provjerili je li omekšao. Prije serviranja ostavite da se kratko ohladi.

Bijeli preljev
Mlijeko, sir i maslac zagrijavajte na nižoj temperaturi. Tapioka škrob razmutite u malo vode, pa izlijte u mlijeko. Kuhajte kratko na umjerenoj temperaturi neprestano miješajući. Dodajte sve začine te kuhajte miješajući dok ne dobijete gusti preljev.