EVO ZBOG ČEGA se danas sve više i više brakova raspada

by | 23 svibnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Odnosi su znanost. Američki psiholog John Gottman proučava odnose već 40 godina i utvrdio je četiričetiri  vrste ponašanja koje on naziva “četiri jahača apokalipse”. Pažljivo proučite preporuke ovog stručnjaka kako biste osnažili, ojačali i vratili ljubav u braku.

Ponašanje u kojem se partner ismijava

Pokazatelji: Jedan od partnera ismijava ovog drugog privatno ili u javnosti, daje partneru uvredljive nadimke i ne cijeni njegovo mišljenje. Jednostavno rečeno, bračni partner pokazuje ovim ponašanjem da ne cijeni svog partnera i da se pokraj nje/njega osjeća puno važnije.

Kako to popraviti: Stavite se u poziciju voljene osobe koja je postala predmet izrugivanja, i pokušajte vidjeti situaciju iz njezine točke gledišta. A onda se podsjetite na to koliko volite tu osobu svaki put kad ju želite ismijavati.

Pretjerana kritičnost

Pokazatelji: Jedan od partnera biva razdražen zbog svake pogreške koju drugi partner čini, čak se vraća i na slične situacije iz prošlosti. Kao rezultat toga, to čak nije ni pogreška koju bi trebalo kritizirati, nego je to partnerova osobnost, što će rezultirati riječima poput “Ti uvijek sve učiniš krivo.”

Kako to popraviti: Nemojte koristiti agresivan ton u razgovoru, i nikako nemojte transformirati jedan mali problem u milijun drugih. Ako mirno zamolite svog partnera da učini neke stvari drukčije sljedeći put, i još bolje, recite to u prolazu, bez pridaje velikog značaja tom slučaju, rezultat će biti puno bolji.

Obrambeno ponašanje bez preuzimanja odgovornosti

Pokazatelji: Jedan od partnera misli da je učinio nešto krivo, a kako bi se izbjegle kritike, odmah se pokušava braniti i to prilično agresivno. Takvo stanje karakterizira frazama poput “Zapravo, nisam to ni trebao učiniti!” “To nije moja krivnja!” I tako dalje. Kao rezultat toga, drugi partner odgovara također oštro, i to sve završi bolnim uzajamnim optužbama.

Kako to popraviti: U takvim slučajevima, puno je lakše da partneri preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i ispričaju se jedno drugom. Tada nećete gubiti puno vremena na besmislene argumente, a možete ga potrošiti na ugodnije stvari.

Izbjegavanje sukoba i ignoriranje partnera

Pokazatelji: Kada osjete da dolazi oluja, neki ljudi vole odgovoriti na pritužbe brzo i bez ikakvih emocija. Alternativno, neki ignoriraju svog partnera na sve moguće načine.

Kako to popraviti: Nemojte bježati ili ostajati sami sa svojim emocijama. Pokušajte riješiti problem odmah na miran i staložen način, to je vaš partner, vaš suprug/supruga, jer sve što se stavlja pod tepih s vremenom postaje sve veće i veće i dolazi do rasprsnuća.

IZVOR: MISS7.24SATA.HR