U kojoj dobi začeće kod žena postaje znatno teže?

by | 23 siječnja, 2020

Sve više parova suočava se s poteškoćama začeća. Zbog toga raste pritisak budućim majkama da se što prije uhvate ukoštac s ovim izazovom.

Žene se potiču da što prije ostanu u drugom stanju, pri čemu se nerijetko ne uzima u obzir nekoliko ključnih čimbenika – cijena života, godine uložene u stjecanje obrazovanja i građenje karijere, ali i pronalaženje odgovarajućeg partnera.

Ovakva vrsta kroničnog pritiska se naziva “baby panika”, kako piše Her.ie

Dok muškarci ne moraju brinuti o nagloj prolaznosti svoje plodnosti, u slučaju suprotnog spola šanse za uspješnu trudnoću se postupno smanjuju nakon 30. godine, a naglo padaju nakon 40.

Vjerovanje da plodnost kod žena naglo pada nakon 35. godine je, sudeći prema novim istraživanjima, preuveličano. Ovo vjerovanje se zapravo osniva na jednom članku iz prošlog desetljeća gdje su podaci izvedeni iz starog francuskog popisa stanovništva. Riječ je o podacima koji datiraju iz razdoblja između 1670. i 1830.

Jedna druga studija, također stara petnaest godina, svjedoči o skoro identičnoj plodnosti kod žena u dvadesetima i tridesetima. Naime, ta studija je otkrila da čak 82 % žena, starosti između 35 i 39 godina, zatrudni u razdoblju od godinu dana, dok u slučaju žena starosti između 27 i 34 godina ta brojka iznosi 86 %.

Godine 2013. provedeno je još jedno istraživanje koje je pokazalo da 78 % žena, starosti između 35 i 40, zatrudni u roku od godine dana, u usporedbi s 84 % žena u dobi između 20 i 34, koje su također imale uspjeha.

Znanstvenici sada poručuju da prava dob kad začeće postaje otežano kod žena nastupa nakon 40. godine života.

IZVOR: INDEX.HR