Evo što se u vašem tijelu počne događati kad prestanete pušiti

by | 14 kolovoza, 2020

Pušenje može vrlo negativno utjecati na vaše zdravlje, a pušači imaju veće šanse za obolijevanje od teških bolesti poput raka i srčanožilnih bolesti. Isto tako, ono može utjecati na dužinu vašeg života.

Ako pokušavate prestati pušiti, no nailazite na prepreke te vam je vrlo teško ostati dosljednima, u nastavku vam donosimo popis svih onih dobrih stvari koje vam donosi prestanak pušenja.

BOLJA CIRKULACIJA

Nakon što prestanete pušiti, cirkulacija u krvi poboljšat će vam se unutar dva do 12 tjedana. To znači da ćete vrlo lakše i poletnije obavljati razne aktivnosti te ćete imati puno manji rizik od srčanog udara.

POBOLJŠANJE OSJETILA OKUSA I MIRISA

Pušenje šteti živčanim završetcima u vašem nosu i ustima te tako smanjuje vaše osjetilo okusa i mirisa. Dovoljno je samo 48 sati od prestanka kako bi se ti završeci počeli obnavljati, odnosno kako bi se vaša osjetila vratila u normalu.

VIŠE ENERGIJE

Prestanak pušenja znači zdravija pluća i neotežano disanje. Povećana razina kisika znači više energije u vašem tijelu.

JAČANJE IMUNITETA

Prestanak pušenja, kao što smo već napisali, potiče cirkulaciju krvi, povećava razinu kisika u organizmu te snižava broj upalnih procesa u tijelu. Sve to doprinosi jačanju imuniteta i manjoj šansi od raznih bolesti.

ZDRAVIJI ZUBI I USNA ŠUPLJINA

Svima je poznato da pušenje smanjuje bjelinu zuba, uzrokuje loš zadah te povećava šanse za oralne infekcije. Nakon samo tjedam dana bez cigareta, primijetit ćete veliku razliku u vašoj usnoj šupljini.

BOLJI SEKS

Iako toga možda niste svjesni, pušenje utječe na vaš seksualni život. Kod muškaraca povećava rizik od erektilne disfunkcije, a kod žena smanjuje genitalnu vlažnost i intenzitet orgazma.

SMANJUJE RIZIK OD RAKA

Nakon što ste odlučili prestati pušiti, bit će potrebno nekoliko godina da se smanji šansa za obolijevanje od raka.

Foto: Unsplash