Evo koja je “nezdrava” hrana dozvoljena nakon treninga

by | 6 studenoga, 2022

Kad su u pitanju masti i ugljikohidrati, većina osoba koje su u treningu te koje žele dobiti savršenu kilažu reći će vam da su to stvari koje trebate izbjegavati u širokom luku.

No znanost kaže da to nije baš tako. Iako prekomjerno unošenje masti i ugljikohidrata nije dobro ni za čiji organizam, istraživanja su pokazala da neku “nezdravu” hranu ipak nije opasno unositi prije ili poslije treninga.

Brza hrana

Slasni burgeri, pommes frites, onion rings i ostatak duboko pržene hrane, nešto je što najčešće izbjegavamo. No istraživanja provedena jedanaest biciklista, od kojih je pet nakon treninga pojelo organske proteinske pločice, a šest brzu hranu, pokazala su da je učinak na organizam potpuno isti. Nemojte misliti da to znači da nakon svakog treninga trebate svratiti na najveću porciju pommesa, burger i milk shake. No nemojte misliti ni da od takvih stvari trebate baš uvijek bježati.

Sladoled

Mala zdjelica omiljenog sladoleda nakon treninga usporit će proces degradacije proteina. Najbolje bi bilo pojesti ga odmah nakon treninga, no nemojte pretjerati u količini.

Čokoladno mlijeko

Čokoladno mlijeko savršena je kombinacija proteina i ugljikohidrata, kojom ćete pospješiti obnovu mišićnog tkiva te pripremiti tijelo za sljedeći trening. Jedno je istraživanje pokazalo da ispijanjem čokoladnog mlijeka 30 minuta nakon treninga te ponovno dva sata nakon toga smanjuje rizik od oštećenja mišića.

Peciva

Ljudi se gotovo boje ugljikohidrata, no oni mogu biti brz izvor energije prije treninga. Peciva, koja su puna škroba, možete konzumirati i prije i poslije treninga kako biste povratili izgubljeno. Osim toga, savršena užina nakon vježbanja su i vafli te tost s marmeladom i kikiriki maslacem.

Maslac

Slično kao s ugljikohidratima, velik broj bježi od masti. No konzumacija maslaca prije treninga dat će vam energiju i pomoći kod izgaranja masnih naslaga. Nemojte zaboraviti da su masti ultimativna hrana za mozak. Isto tako, nemojte bježati od slanine. Prepuna je proteina te je slobodno konzumirajte nakon treninga.

Foto: Robin Stickel/Unsplash