Evo kako regulirati tjelesnu temperaturu tijekom vrućina

Ostati hidriran i izbjegavati direktno sunce - nekoliko je načina na koje možete održavati tjelesnu toplinu po ljetnim vrućinama

by | 1 kolovoza, 2021

Po svemu sudeći, visoke temperature neće prestati još neko vrijeme. Iz tog je razloga vrlo važno održavati hladnoću i dobro regulirati vlastitu tjelesnu temperaturu. Kad se zagrijavate, vaše tijelo već radi na održavanju čvrste ravnoteže između dobivanja topline i gubitka topline.

Ako se znojite, znajte da je to vrlo bitan i prirodan tjelesni proces koji je osmišljen kako bi pomogao vašem tijelu da ostane hladan. S povećanjem tjelesne temperature tijelo će se automatski znojiti kako bi oslobodilo slanu tekućinu iz vaših znojnih žlijezda da bi se ohladilo.

Razlika nastaje kad počnemo prepoznavati da znojenje, ili jednostavno znojenje, nije privremeno niti nam omogućuje hlađenje. Kad se znojimo, gubimo i vodu i elektrolite (tj. “soli” poput natrija, klorida, kalija).

Minerali koji pomažu u regulaciji temperature:

Elektroliti – gubite elektrolite pri znojenju. Elektroliti su minerali u vašoj krvi i drugim tjelesnim tekućinama koji utječu na količinu vode u tijelu, kiselost krvi (pH), rad mišića i druge važne procese. Umjesto da se koncentrirate na pojedinačne elektrolite, svoj tanjur napunite nutritivnom hranom. Prije sljedećeg ljetnog izlaska posegnite za ananasom, celerom, krastavcem i lubenicom. Svi su oni nevjerojatno hidratantni te puni snažnih antioksidanasa i elektrolita.

Magnezij – pomaže u regulaciji tjelesne temperature te je neophodan mineral za održavanje zdravlja i potreban je za više od 300 biokemijskih reakcija u tijelu.

Kalij – poznat je kao elektrolit i ključan je za zdravlje srčanožilnog sustava. Važno je znati da uzimanje velikih količina sode i drugih slatkih pića također može iscrpiti kalij. Riječ je o vitaminu topivom u vodi koji se izlučuje urinom i stolicom; morate unositi kalij svaki dan iz hrane da biste zadovoljili svoje potrebe. Uobičajeni znakovi niske razine kalija uključuju grčeve u nogama i nisku razinu energije.

Ako imate kronične bolesti poput visokog krvnog tlaka, bolesti srca ili dijabetesa, razumijevanje načina na koji vaše tijelo reagira na toplinu je krucijalno. Važni su razgovori s vašim liječnikom o potrebi dodavanja vitamina koji podržavaju tjelesne minerale u regulaciji jezgrenih temperatura, zajedno s razvojem plana hlađenja radi smanjenja negativnih učinaka toplinskog stresa.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti nudi sljedeće savjete kako biste prebrodili vrućine:

Ostanite u klimatiziranom prostoru.

Pijte puno tekućine, nemojte čekati dok ne osjetite žeđ, ponekad možete staviti i pola žličice soli u svoju čašu vode.

Nemojte se oslanjajti na ventilatore kao na svoje primarno sredstvo za “bijeg” od ekstremnih vrućina.

Pokušajte izbjegavati korištenje štednjaka ili pećnice jer će vam povećati temperaturu u domu.

Ograničite svoje vrijeme vani kad je najtoplije doba dana.

Što ako dođe do dehidracije?

Simptomi i znakovi uključuju žeđ, ali i letargiju, suhoću sluznica, smanjeno izlučivanje mokraće i, kako dehidracija napreduje, tahikardiju, hipotenziju i šok. Nemojte olako shvaćati ovakve simptome te ako doživljavate ozbiljnu dehidraciju sa zbunjenošću, trebali biste otići na hitnu.

Pravilno se rehidrirajte usporenim ispijanjem vode za piće (gutljaj po gutljaj), konzumiranjem hrane ispunjene vodom poput krastavaca, lubenice, rajčice, jagoda, jabuka i grožđa. Obje pomoći će vam opskrbiti organizam mineralima i elektrolitima koje treba apsorbirati u mozak i tkiva.

 

Foto: Unsplash