Skrivene emocije na vašem licu: što vaše linije i bore govore o vama

Prvi korak ka holističkom pomlađivanju

by | 8 studenoga, 2023
mimičke bore

Jeste li se ikad ulovili kako proučavate jedno područje svog lica u zrcalu i razmišljali – što je uzrokovalo nastanak te linije ili bore? Jesu li u pitanju samo godine, ili nešto drugo?

Bore su, bez dvojbe rezultat starenja, ali mnoge su linije stvorene dok smo, svjesno ili nesvjesno opetovano proživljavali iste emocije. Dugotrajni osjećaji sreće, zabrinutosti, ljutnje ili straha zabilježeni su na našim licima kao mimičke bore.

Mimičke bore nastaju kao posljedica kontrakcija mišića lica, poput mrštenja, stiskanja očiju, nabiranja nosa, stiskanja čeljusti ili podizanja obrva… S vremenom ova mimika postaje automatizirana pa više niste ni svjesni da vam je, primjerice čelo naborano ili usne čvrsto stisnute. Što je ponavljanje takvih izraza lica češće, bore će se prije pojaviti i s godinama će samo biti dublje.

Prema holističkim stručnjacima, bore i mimičke linije je moguće smanjiti, pa i zaustaviti njihovu pojavu jednom kad se u organizmu uspostavi ravnoteža emocija ili se iscijele i otpuste stari, negativni emocionalni obrasci ili navike.

Da biste u tome uspjeli, potrebno je osvijestiti način razmišljanja i emocije koje uzrokuju bore i promijeniti ih. To možete pokušati dokučiti pomoću opuštajućih metoda poput joge, tai chija, akupresure ili meditacije, a svaki put kada osjetite da ste pod stresom pokušajte svjesno opuštati mišiće lica.

Pročitajte: Vrat bez bora i lice bez podbratka? U par tjedana uz ovih 5 jogijskih asana

utjecaj emocija na bore

Što o vama otkriva lokacija mimičkih bora

Postoji vrlo jaka veza između snage vaših emocija i bora na vašem licu. Jednom kada spoznate koje emocije uzrokuju linije i bore na vašem licu, lakše će uloviti trenutak u kojem nastaju. To je odličan početni korak za njihovo ublažavanje.

Bore na čelu

Vodoravne bore upućuju na previše zabrinutosti, a dvije okomite bore između obrva označavaju ljutnju ili potisnutu ljutnju, koja se može izražavati nestrpljenjem, frustracijom i/li dosadom. Ako se te bore spuštaju niže prema korijenu nosa, mogu značiti brige i pretjeranu koncentraciju.

Bore oko očiju

Borice koje se iz vanjskog kuta oka u luku “penju” prema gore govore o sreći i veselju, dok su one koje se spuštaju prema jagodicama i/li, još niže po obrazima znak patnje, žalosti i tuge.

Bore na obrazima

Okomite linije na obrazima znak su velikog i kontinuiranog stresa. Nazolabijalne bore su linije životnog smisla ili svrhe. Pokazuju koliko dugo zapravo živite u stvarnom životu. Ako su preduboke, a još nemate ni 50, možda je vrijeme za “čišćenje” života, od vjerovanja i ideja , ali i vrijeme za detoksikaciju jer je ovo područje povezano s debelim crijevom.

Borice oko usana

Sitne okomite linije iznad gornje usnice upućuju na pretjeranu brižnost – vrijeme je da počnete ugađati sebi. Često su popraćene kratkim borama “razočaranosti” koje se iz kutova usnica spuštaju ukoso prema vilici. Sitne okomite linije koje se nalaze ispod donje usnice označavaju ogorčenost i nezadovoljstvo životom.

Bore na bradi

Vertikalne linije na bradi rijetko se zamjećuju kod mlađih osoba, a povezuju se s (racionalnim ili iracionalnim) strahovima. Često koža na tom području može poprimiti izgled narančine kore.

Pročitajte: Kako ispeglati bore, zategnuti opuštenu kožu i smanjiti podbradak – bez operacije

Foto:  Maksym Belchenko, PeopleImages/iStock via Getty Images Plus