Dva jednostavna načina prema kineskoj medicini na koja ćete se riješiti mučnine

by | 20 veljače, 2021

Kad nastupi val mučnine, nemoguće je razmišljati o bilo čemu drugome osim o tupom i nelagodnom osjećaju u želucu te izbacivanju želučanog sadržaja.

Ponekad tu mučninu izazove hrana koja nam ne odgovara, nekada alkohol, a nekada stres. No bez obzira na uzrok mučnine, svaka osoba koju preplavi taj neugodni val želi ga se riješiti što je brže moguće. U moru različitih taktika i lijekova protiv mučnine i bolova u želucu nalazi se i jedna višetisućljetna terapeutska metoda – akupresura. Akupresura je dio tradicionalne kineske medicine, a slično akupunkturi, bazira se na primjeni pritiska određenih točaka na tijelu s ciljem poboljšanja protoka energije i rada organa. No dok za akupunkturu koristite igle te trebate biti školovani, za akupresuru su vam dovoljni vaši prsti (ili neki tup predmet) i možete je izvoditi sami.

Metoda akupresure i akupunkture temelji se na načelu po kojem je ljudsko tijelo savršeno umrežen instrument, kroz koji protječu određeni kanali ili meridijani čineći tako skup međusobno povezanih sustava. Tijelo je zdravo sve dok kroz te kanale energija teče slobodno. Smatra se da postoji oko 900 akupresurnih točaka na tijelu. U tim se točkama “susreću” krv, živci, limfa te vezivno tkivo. Stimuliranjem tih aku-točaka šaljemo poruku mozgu koja aktivira kemiju mozga te “tjera” organizam na reakcije kojima se postiže određeni rezultat. Primjerice, stimuliranjem akupresurne točke za smanjenje stresa mozgu se šalje poruka za snižavanje razine kortizola te podizanje razine dopamina i serotonina. U nastavku vam donosimo dvije akupresurne točke čijim ćete stimuliranjem ublažiti mučninu i bol u želucu.

Perikardij 6

Perikardij 6 jedna je od poznatijih aku-točaka protiv mučnine. Točka se nalazi nekoliko centimetara niže od ručnog zgloba. Prilikom stimuliranja prstom cirkularno pritišćite točku i duboko dišite. Pazite da pritisak ne bude niti prejak niti preslab. Udahnite duboko 10 puta te ponovite sve to na drugoj ruci. Za točan pronalazak točke perikardij 6 pogledajte video.

Trbuh 36

Trbuh 36 jedna je od najmoćnijih aku-točaka u cijelom tijelu. Njezina uloga je višestruka, a koristi se kao prirodan način za povećavanje energije te kod problema s probavom poput nadutosti, vjetrova te mučnine. Trbuh 36 nalazi se na predjelu ispod koljena. Kod stimuliranja ove točke slobodno pritisnite jače te dišite duboko. Ponovite i na drugoj nozi. Za točan pronalazak točke trbuh 36 pogledajte video.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels