Dukan dijeta: Za i protiv

by | 22 svibnja, 2013

Dukan dijeta, poznatija kao francuska dijeta, jedna je od najpopularnijih jer su se mnogi uvjerili u njezinu učinkovitost, te za kratko vrijeme postigli željene rezultate. No, uz sve njezine prednosti, morate biti svjesni i pojedinih nedostataka zbog kojih ne biste trebali srljati i početi s ovom dijetom samo zato što je vaša prijateljica uspjela skinuti kilograme.

Dukan dijetu osmislio je francuski liječnik medicine Pierre Dukan. Ona se sastoji iz četiri faze koje traju ovisno o tome koliko kilograma želite skinuti.

Prva faza (traje 3-10 dana) dozvoljava isključivo unos proteina. U drugoj fazi Dukan dijete (traje do postizanja željene težine) smjenjuje se unos proteina i proteina s povrćem. Naredna faza konsolidacije nastupa u trenutku postizanja željene težine i traje 10 dana za svaki izgubljeni kilogram. Posljednja faza stabilizacije podrazumijeva zdrav način prehrane i svakodnevno kretanje te traje do kraja života.

Prednosti francuske dijete:

1. Motivacija. Rezultati su brzo vidljivi.

2. Konkretan popis namirnica – olakšava izbor namirnica i potiče vas da se držite tog plana.

3. Obavezan doručak – ovaj obrok je ključan kod svakog zdravog načina prehrane.

4. Obaveznih 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, što je posebno poticajno kod fizički neaktivnih osoba.

Nedostaci francuske dijete:

1. Stroga kalorijska restrikcija. Dnevni unos 1100 – 1300 kalorija na duži vremenski period nije za svakoga preporučljiv, jer u obzir treba uzeti fizičku aktivnost pojedinca, kao i njegov životni stil. Ukoliko se tijelo izlaže kakvim dodatnim naporima zbog kojih se više ‘troši’, vrlo lako će doći do umora i nedostatka energije.

2. Moguća zasićenost jelovnikom. Ograničen izbor namirnica u prve tri faze onima koji se teško pridržavaju pravila mogao bi biti preveliki izazov.

3. Umor, zadah iz usta, nervoza, začepljenost, problemi s kosom, kožom i noktima do kojih dolazi zbog malog unosa vlakana mogu se javiti kao nuspojava.

4. Dobivanje energije isključivo iz proteina (u početnim fazama) radi ograničavanja ugljikohidrata i masti stvara veliku koncentraciju azota, čime opterećujemo jetru i bubrege.

Teskt: Life Content
Izvor: Portal Oko