Dragi Papirko

by | 8 studenoga, 2011

Dragi dnevniče,

Zadnji puta kada sam ti se javila bilo je za vrijeme toplotnog udara. Danas je drugačija priča. Vani je hladno, drveća su bez lišća i dolazi moje omiljeno godišnje doba.Zima.

Uz zimu dolaze ukrasi za božićna drvca, reklame s Djedom Božićnjakom i one u kojima se parovi u debelom puloveru na snijegu trljaju nosom u nos i izmjenjuju darove poput mobitela koje samci gledajući u tu reklamu niti ne zapaze. Ona moja platonska veza je loše završila. Zašto? Zbog mene naravno. Oduvijek mi je bilo fascinantno kako muški mozak prekidač spusti na OFF nakon dugogodišnje veze, a ženama isti zapne na stand by.
I ako su već osmislili lijekove koje ublažavaju glavobolju i bolove općenito, što onda dovraga ne smisle i lijek za ublažavanje preosjetljivosti?! Jedan cijeli dan sam odlučila biti vještica, drugi sam dan pak išla redom i ispričavala se. Koji je propust u mom mozgu?!
Osjećajnost je ravna mazohizmu. Jesam li ja onda mazohist?! Ponašam li se krivo?!

Dobro je poznato kako je ljeto pomalo promiskuitetno godišnje doba, pa se i u nama samima probudi ta pomalo promiskuitetna osoba. Od moje platonske veze ostalo je prijateljstvo i sa njegovom šogoricom i s njim samim. Ponešto poljubaca i koji stiskavac nisu rezultirali filmskom ljubavlju, a moje tijelo oblikovano u stilu Audrey Hepburn se pretvorilo u tijelo Kate Winslet i to prije snimanja filma Titanic za koji je morala skinuti 25 kilograma. No, mama mi je oduvijek govorila da imam jake kosti, pa je to valjda zbog toga.
Sve u svemu, opet sam sama. I osjećam se….dobro. Vrlo dobro…fantastično štoviše. Ne pamtim dan da nisam tulumarila s Ivanom i Markom i isto tako ne pamtim dan da za vrijeme mamurluka nisam proispitivala sebe.
Za razliku od dasadašnjih, današnji mamurluk je sasvim ok…..bio sve dok nisam pročitala poruke na mobitelu koje mi je poslao u vrijeme, vjerojatno isto, alkoholiziranja, jer niti jednu riječ nije pravilno napisao. Ili je bio na samrti. No očigledno nije, jer ih dobivam prečesto. Uglavnom, u porukama su skriveni citati iz poluglupih filmova koji bude romantiku ili bi ju barem trebali probuditi. Znači došli smo do točke kada se Gospodin Ex želi vratiti(!). Svakom košćicom tijela sam ga htjela natrag, no znala sam da ta ideja neće rezultirati uspjehom te sam potražila pomoć osobe cijepljene protiv ljubavi.
Jedina osoba koja je imala rješenje kako se izvući iz kanalizacije u koju sam se uvukla, bila je Ivona (Gospođa Ribica-šogorica od Platonca). Žena bez imalo osjećaja za muškarce ima savršen recept za sve ljubavne probleme. Zato ih ona i nema.
Ušavši u njezin stan s desne strane zida u hodniku zabljesnula me crno-bijela fotografija nje same fotografirana s leđa na kojoj je potpuno gola i…savršena.
Sve u njenom prostoru podsjećalo me na ekskluzivni bordel koji si mogu priuštiti samo najbogatiji muškarci.
Njezina „kaciga“ frizura i crna kosa na taj tamno crveni ruž te njezina svilena kimono kućna haljina je mene kao ženu ostavila bez daha.
Odavala je dojam žderačice muškaraca i znala sam da uz vrlo atraktivnu i pametnu prijateljicu imam i odličnog ljubavnog psihoterapeuta.
Svojim elegantnim i sigurnim pokretima ruku palila je tanku i dugu cigaretu, a ja sam samo promatrala te progovorila: „Hoćeš li me naučiti takvim manirima? Ti vjerojatno nemaš problema u ljubavi nikakvih.“
Na moje riječi se nasmijala i rekla: „ Ne mogu te naučiti, a i da mogu ne bih. Moraš se s tim roditi, jer ako učiš biti neodoljiva, biti ćeš smiješna. Razlika u meni i tebi je ta što se ti sva daješ u ljubav, a to zna biti naporno i dosadno bilo kojem muškarcu. Shvati da moraš držati do sebe kako fizički tako i psihički. Tajna leži u misterioznosti.“ Povukla je dim i nastavila ispuhujući ga kroz riječi „ Razmisli. Da li bi najpopularniji dečko u razredu bio uistinu najpopularniji da je trčao oko svake djevojke i bio joj rame za plakanje? Da li bi Kevin Costner bio toliko privlačan u „Tjelohranitelju“ da je pekao kolače i plakao s Whitney Houston? Bi li Pepeljuga privukla princa da mu je počela kvocati kako ju odmah nije zamjetio? „ Prodornim pogledom čekala je odgovor.
„Shvaćam što hoćeš reći. No ako mu nisam prijatelj, što da mu onda budem?“ upitala sam.
„Budi mu žena, majka i ljubavnica. Prijatelja u vezi danas malo tko treba. Ljubav i pažnju će dobiti od majke, a igru od suputnice. Zar misliš da je Brad Pitt u Angelini Jolie vidio savršenu prijateljicu?!“ nasmijala se te nadodala „.. ne budi smiješna, molim te“.
„Ali ja tražim romantičnu dušu i..“ prekinula me „To odmah zaboravi. Da dobiješ romantičnu dušu, dosadila bi ti nakon tjedan dana. Ti si romantična duša i tražiš zločestog frajera. Minus i plus, jing i jang bla bla bla…kužiš? Ti u jednu ruku voliš bol. Ali ti ne možeš biti drugačija. Takva si kakva jesi. I gubiš veze iz tog razloga što se pretvaraš da si čvrsta i tolerantna, pa u vezi pokazuješ pravo njonjavo lice. To ne ide. Budi prirodna, ali zavodljiva i misteriozna. Zapamti: nitko u zavođenju ne treba prijatelja. Niti u vezi također. Tek u braku kada dođu pravi problemi, ako dođu. A što se tiče tog tvog Gospodina Exa, dogovori se s njim za večeru. Obuci se fantastično, zavedi i potom razvedi.“
„Oh da, baš ću moći s ovih par kilograma viška. Naprosto će poludjeti“ rekla sam sarkastično spuštajući glavu u znak razočarenja.
„Marilyn Monroe je bila bucmasta, da li ju je to spriječilo da bude predsjednikova ljubavnica?! Monica Belluci je bucmasta, je li ju to spriječilo da bude najpoželjnija žena na svijetu?! Pričaš gluposti! Kupi steznik, istakni obline i učvrsti stav. To je sve.“
Svaka njezina riječ bila je besprijekorno točna. Učinila sam točno što mi je rekla. Kosu sam pustila prirodnu, kovrčavu, najljepši komad odjeće izvukla sam iz ormara kao i cipele s visokom potpeticom. Čisto da me malo izduže. Od ponedjeljka ću ionako na dijetu (aha). Krenula sam u naš omiljeni restoran (kakav klišej).
I što se dogodilo kada sam ušla u restoran u kojem me čekao očajan izraz lica čovjeka s kojim sam provela osam godina?! Snaga s pofinjenom šeficom bordela u meni.
Sjela sam nasuprot njega. Podbočila se na sklopljene ruke i dignula lijevu obrvu.
„Ovako, da razjasnimo nekoliko stvari. Ti si prekinuo zbog djevojke s društvene mreže, ti si se ponio prema meni kao prema otiraču. Ja sam te pak s druge strane gušila. Ti si šutio i otišao. Sada znam u čemu griješim. To ne mislim ispravljati na tebi, izgraditi te pa da opet odeš, jer sada znaš da se možeš vratiti. Okrenula sam novo poglavlje u životu. Okreni ga i ti. U ovome nema mjesta za oboje, jer kako bi novo poglavlje ostalo kvalitetno, dobri ostaju, a loši su u prolazu. Ti si dragi moj, već u prvom ispao van. Neka ti je sa srećom.“ Ustala sam i obukla svoj kaput, zamahnula kosom i okrenula se bez osvrta.
Osjećaj je bio pobjedonosan. Možda ću ga sutra htjeti za sebe i požaliti što sam učinila. Ono što ću sutra osjećati, možda će mi ipak prije izliječiti rane nego otvoriti nove.
No zasada kako bi Clark Gable rekao „Frankly my dear, I don`t give a damn“.