Definicija ljubavi

by | 14 rujna, 2011

Dragi dnevniče,

Svatko u sebi sadrži drugačiju definiciju ljubavi. Trenutno u ovom stanju stagnacije, moglo bi se reći da jedino Adrian Mole i ja imamo platonsku ljubav. Razlika između nas dvoje je jedino ta što on u književnom dijelu istog naslova ima cca 13 godina, a ja 30. I pol. Zaboravimo onu polovicu.
Naime, nakon što me princ usred toplotnog udara razriješio plakanja na plaži te svojim nogostupom (u ovoj priči princ još nema konja…kao niti ja) odveo do svog apartmana, svaki dan je bio bajkovit. Znaš, dnevniče, one šetnje po plaži iz filmova i nožnim palcem ispisivanje imena zaljubljenika u pijesku? Znaš one iritantne parove što se hihoću međusobno u društvu i pijuckaju šareno piće s istom slamkom u istoj bijeloj majici i hlačama kao da su netom došli s tenisa?
A ne, ne, nismo to bili moj platonac i ja, već njegov stariji brat i bratova djevojka.
Bilo je naprosto nemoguće u njihovoj blizini osjećati se ugodno. Toliko hihoćenja i bijelih polo majica nisam niti znala da postoji dok njih nisam vidjela. Tolika doza ljubavi da mi se oblik lica zgrčio svaki puta kada bi se poljubili ili protrljali nosić.
Gledajući ih, pomislila sam kako njima dvoje zaista nitko ne treba. Sve i da su potpuno sami na svijetu, ni u kom slučaju to ne bi primjetili. Koliko god to izgledalo predivno, u istom je i potpuno zastrašujuće. Što ako se jednoga dana rastanu, hoće li bol jednog od njih biti tako neizdrživa da će i drugi poći za njim? Je li to opsesija ili uistinu savršena ljubav?! Trebam li biti ljubomorna?
Razmišljajući tako, prizvala sam društvo jednog od njih.
„Večeras sam mislila da nas dvije malo izađemo, ako se slažeš? Dečki će gledati utakmicu, pa sam mislila i da se nas dvije opustimo malo.“ predložila je Gospođica Ribica (bljak!).
Pristala sam naravno, jer da nisam, vjerojatno bi me i večeras dočekao šaroliki opus ljubavnih umanjenica.
Ušavši u klub prepun zgodnih talijana, španjolaca i pokojeg Amera osjećala sam se kao moljac u ormaru s nezaštičenim vunenim kaputima.
Nakon popijene dvije čaše žestice, logično je da sam krenula na šank po slijedeću rundu kako bismo kontinuirano nastavile žensku večer.
Na povratku do stola prizor je bio slijedeći: dva poprilično sitna talijana od kojih je jednom u krilu bio ljubavni privjesak zvan Gospođica Ribica.
Potpuno šokirana, pomislila sam da joj je možda pozlilo, pa ju ovaj oživljava…..i ako se to i dogodilo, vjerojatno ju je preoživio, jer se ona pretjerano zahvaljivala.
Sjela sam za stol te odložila piće. Ponosno me upoznala s dva talijana i krenula na plesni podij s jednim od njih. Ono što je bilo na plesnom podiju vjerojatno je bilo samo u tvrdokornim erotskim filmovima ili u bilo kojoj vrsti porno filma.
Apsolutno i potpuno zaprepaštenje me zabljesnulo kada su se počeli ljubakati i doslovno lizati po cijelom licu. U to vrijeme me drugi talijan krenuo nešto pitati, no instiktivno sam mu facu odgurnula s dlanom kako bih šokantno promatrala razvoj događaja.
Gospođica Ribica je bez cenzure žderala muškarca nasred plesnog podija koji pritom nije imao bijelu polo majicu, bijeli teniski dres i bijele sokne s tenesicama. Baš naprotiv, ovaj je bio potpuno u crno obučen muškarac.
Došla je do stola i viknula „Čekaj me, brzo ću“ te otišla u nepoznato sa zavodnikom.
S druge strane, moj potpuno netaktični zavodnik je od mene dobio samo šamar i piće u lice te ostao osuđen na traganje za drugom žrtvom ljubavi na jednu noć.
Netko ju možda ne bi čekao, no ja sam htjela namjerno. Namjerno iz dva razloga od kojih je prvi taj da ne želim unositi crnu boju u život bijele boje i iz tog razloga da ju pitam gdje se točno izgubila ljubav njezinog života?
Nakon samo pola sata, gospođa raščupane kose i razmrljanog crvenog ruža je u svojoj nevinoj haljinici bijele čipke sjela kraj mene na terasu kluba i zapalila cigaretu (još i to!).
„Nešto bih te zamolia“ – rekla je uvlačeći prvi dim cigarete te nastavila „..o ovome ne želim da čujem niti riječ. Jasno?
Vrlo drsko nema što. „A u kojem si ti točno dijelu shvatila da mene uopće zanima išta što ti radiš?“ pogledale smo se bez riječi. Nakon kratke stanke upitala sam ju „U biti zanima me samo jedna stvar. Što je za tebe definicija ljubavi?“
„Pa definicija ljubavi je…….definicija ljubavi je…..hm….ne umrijeti sam??“ odgovorila je potom bacila cigaretu. Zgnječila ju svojim pomalo staromodnim, čednim štiklicama te zapovjedničkim tonom naredila da se ustanem kako bismo krenule doma.
„Ne možeš takva.“- rekla sam. Iz torbe sam izvadila češalj, vlažnu maramicu i ruž za usne. Prikrila sam dokaze njezine avanture s talijanom.
Vratile smo se u apartman. Dečki su još bili budni. Tenisači su otišli „spavati“, nova prijateljica se na odlasku glavom preko ramena okrenula prema meni i namignula u znak dobrog provoda. Ostala sam sama sa svojom platonskom ljubavi.
Bojiš li se da ćeš umrijeti sam?“ upitala sam ga.
„Ma ne. O tome ni ne razmišljam. Naprotiv, bojim se da ću proživjeti život sam.“
Pogledi su nam se sreli te okončali našu platonsku vezu savršenom definicijom o ljubavi.
Zašto sam lopovu držala ljestve ili u prijevodu, zašto sam joj pomogla da se uredi prije no što momku dođe u krevet? Nisi valjda, dragi dnevniče, pomislio da on nju beskrajno voli?! Molim te, pa njih dvoje su potpuno jednaki. I njemu i njoj treba anđeo u kući i pokoji vrag vani. Iskreno, tko bi uopće htio vraga doma?! Oni ne znaju što je ljubav, ali znaju da ne žele ostati sami do kraja života. Baš iz tog razloga su neumjereni u iskazivanju osjećaja. Ljubav nije svakodnevno nekome govoriti kako ga voliš i svakako nije ljubav zvati bolju polovicu Mucica Macica, Ribica, Pupi. Ljubav je nešto posve dublje. Ljubav je....ljubav je jedna duša i dva tijela. Ljubav te nasmije kada si tužna i rastuži da ti život ne postane monoton. Ljubav je kada si bolesna, a on se moli za tvoje ozdravljenje. Ljubav je kada si ti pile, a on lav koji te čuva. Ja ne želim nekoga isključivo iz tog razloga da ne umrem sama, ja želim nekoga da živi život sa mnom. Da se budi i stvara sa mnom.
Jednostavno…..da budemo jedno.