Doznajte kako biti lijepe i u trudnoći!

by | 29 srpnja, 2015

NE, NISTE SEBIČNI AKO U DRUGOM STANJU, OSIM NA ZDRAVLJE BEBE, MISLITE I NA SVOJ IZGLED. A DA BISTE I U TOM PERIODU USPJELI SAČUVATI TOP FORMU, POSLUŠAJTE SAVJETE LJ&Z STRUČNJAKA.

1 Zaštitite kožu od pojave strija
Fokusirajte se na jačanje i povećanje elastičnosti kože – naročito u dijelu od grudi do stražnjice. Kada je riječ o strijama, nasljeđe igra značajnu ulogu – ako ih je vaša majka imala, velike su šanse da ste naslijedili tu sklonost. Ipak, zahvaljujući velikom napretku kozmetičke tehnologije (kreme protiv bora uspješno sprječavaju ili značajno odgađaju pojavu sitnih bora!) možete nadmudriti genetiku. Koristite preparate s visokim sadržajem masnih kiselina (omega- 3, 6 i 9), jer su oni izuzetno hidratantni – za razliku od običnih krema i losiona za tijelo. Što se tiče njege lica, bit će vam potrebna dodatna zaštita od sunčevih zraka i možda ćete se morati boriti s aknama, koje su posljedica izmijenjenih nivoa hormona. Za vrijeme trudnoće kod nekih žena pojavljuju se tamne mrlje na koži, koje su rezultat viška melanina, a koje postaju još izraženije nakon izlaganja suncu.

2. Ne plašite se spa tretmana
Tretmani kojima je obuhvaćen trbuh nisu dobra ideja, ali zato možete uživati u tretmanima za lice, stopala, kao i u masaži glave i vrata. Većina trudnica izbjegava uporabu odstranjivača laka za nokte na bazi acetona i boji se uporabe esencijalnih ulja. Međutim, nakon prvog tromjesečja, mnoga ulja, kao što je lavandino, sasvim su sigurna za uporabu – ali samo nekoliko kapi u jednoj primjeni. Je li potreban oprez? Ulje kadulje potiče kontrakcije, a ulja mente, eukaliptusa i jasmina djeluju stimulativno, pa njihovu primjenu također treba izbjegavati.

3 Konzumirajte više korisnih masnoća
Svim ljudima potrebne su esencijalne masne kiseline, a za vrijeme trudnoće ove tvari neophodne su za izgradnju bebinog mozga i očiju. To znači da je tijekom drugog stanja razina ovih tvari u organizmu najniža, i to u trenutku kada je i koža izložena najvećim promjenama. Zato je potrebno da uključite dosta esencijalnih masnih kiselina u svoju prehranu (riblje ulje, orašaste plodove, sjemenke i zeleno lisnato povrće), kao i da koristite preparate za njegu kože koji ih sadrže. Koristite preparate u čijem sastavu se nalazi ulje šipka, pšeničnih klica i badema, te provodite ovaj režim njege sve do porođaja. I znajte, ako dojite, svakodnevno gubite između 50 i 80 g masnih kiselina.

photo: instagram