

Health concept. Gluten free oat milk in a glass bottle and glass on a light background. Organic natural vegetarian drink without gluten and lactose. Copy space
Zobeno mlijeko je jednostavno pomiješana zob s vodom, koja je zatim procijeđena kako bi se maknula pulpa. Riječ je o doslovno pet minuta posla ako imate blender. Rezultat? Ukusno, kremasto biljno mlijeko.
Naravno, imamo i neke trikove kako da ne bude sluzavo (što se zna nekada dogoditi), a ako ga želite zasladiti, dodajte ekstrakt vanilije, cimet ili javorov sirup.
Sastojci:
1 šalica zobi
3 šalice vode
1 prstohvat soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije (po želji)
2 žlice kakaa ili kakao praha za “čokoladno mlijeko” (po želji)
Priprema:
- Dodajte zob, vodu (manja količina će dati gušće, kremastije mlijeko, a ako želite malo vodenastije, dodajte još pola čaše), sol i sve dodatne dodatke (opcionalno) u blender velike brzine.
- Poklopite poklopcem i pokrijte ručnikom kako ne bi prskalo. Blendajte oko 30 sekundi – 1 minutu ili dok se smjesa ne učini dobro stopljenom. Ne mora biti potpuno usitnjeno u prah, dapače, prekomjerno miješanje zobeno mlijeko može učiniti sluzavim.
- Žlicom izvadite mali uzorak kako biste provjerili okus. Ako nije dovoljno slatko, dodajte malo javorovog sirupa.
- Smjesu prelijte preko velike posude za miješanje ili vrča prekrivenog vrlo tankim ručnikom, hulahopkama koje ne koristite ili čistom majicom kako biste odstranili pulpu.
- Prebacite u zatvorenu posudu i ohladite. Čuvajte u hladnjaku do 5 dana, a prilikom korištenja dobro protresite!
Foto: Tatiana Dolgova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images



