DO BOLJEG PAMĆENJA dolazi se seksom!

by | 14 lipnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Kaže se da je korisno crtati slike zanimljivih iskustava i barem jednom dnevno jesti kurkumu kako bismo pamćenje zadržali u najboljoj formi.

No jedna od novijih studija najboljim receptom za bolje pamćenje proglasila je redovit seks koji biste redovito (ako dosad niste) trebali imati nakon što napunite 50 godina.

Mark Allen, predavač na jednom sveučilištu u Australiji, proveo je istraživanje na 6 016 ispitanih dobrovoljaca starijih od 50 godina.

Podaci su prikupljani između 2012. i 2014., a uključivali su informacije sakupljene od 2 672 muškaraca i 3 344 žena koji su odgovarali na pitanja o različitim aspektima njihovih života, poput zdravlja, prehrane i seksualnih ativnosti.

Iako se kod svih ispitanika ukazalo na gubitak pojedinih sjećanja, kod onih koji su potvrdili da često imaju seksualne odnose primijetilo se da su pokazali i bolje rezultate pri testovima osmišljenima za ispitivanje sjećanja.

Te činjenice pridonijele su zaključku da bi seks, barem na kraće staze, mogao imati pozitivnog učinka na kvalitetu našeg pamćenja. S druge strane, ne može se sa sigurnošću tvrditi da bi seksualna aktivnost mogla u potpunosti spriječiti gubitak sjećanja.

Ova studija ide na ruku onoj iz 2016. koja je provedena u Kanadi, a prilikom koje je zaključeno da žene koje se više seksaju bolje pamte. To je zaključeno prilikom pronalaska povezanosti između hipokampusa (dijela mozga koji kontrolira emocije, sjećanja i živčani sustav) i seksa.

Bez obzira na to hoće li nas seks spasiti od gubitka sjećanja koje donosi starost ili neće, vrijedi se i zabavno potruditi se.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Tagovi: