Desetominutnim vježbanjem do kondicije: Evo kako kratke vježbe mogu zamijeniti pravi trening

by | 24 veljače, 2021
vježbe grickalice

Znate li što su vježbe “grickalice” (“exercise snacks”)? One su baš ono što im ime poručuje: kratke vježbe koje se rade pomalo, više puta tijekom dana. Stručnjaci kažu da na taj način one mogu zamijeniti pravi, cjelosatni trening. Odlične su za sve one koji sate provode sjedeći, a nemaju vremena za pravi trening ili teretanu.

Što su vježbe “grickalice” (“exercise snacks”)?

Sjedenje pred računalom, u uredskoj stolici, na kauču, znamo svi, narušava zdravlje. Neaktivnost vodi nizu kroničnih bolesti. Ipak, većina nas nema dovoljno volje ili vremena za ozbiljniji trening. U toj situaciji pravi spas su upravo vježbe grickalice – kratke vježbe odrađene u određenim intervalima.

Istraživanja su pokazala da, ako sjedenje ili period neaktivnosti prekinemo iznenadnom vježbom poslije sat vremena, naš organizam će reagirati kao da smo mu priuštili dobar trening. Primjerice, ako prekinete sjedenje nakon 30 minuta nekom kratkom aktivnošću, pa makar to bilo istezanje ili šetnja od ureda do čajne kuhinje, to će vašem tijelu pomoći kontrolirati šećer u krvi. Također, ako koristite stepenice više puta tijekom dana, to će imati isti utjecaj na vaš organizam kao da ste radili kardio od 10 minuta. Dakle, čak i ustajanje da zalijete svoje biljke može sniziti rizik od pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. (Pročitajte: Vježbe joge za istezanje, koje možete raditi dok gledate TV, odlične su za ublažavanje boli i stresa)

Za mnoge, najteži dio je sam početak, odnosno ustajanje i početak treniranja. Za manjak želje za režimima vježbanja ne možemo kriviti samo pandemiju. Prema Nike Master treneru Joeu Holderu, koji već neko vrijeme promovira “vježbe grickalice” na svom Instagram profilu te je razvio brend Exercise Snacks, stvar je u biologiji. “Prirodno nismo skloni vježbanju – to je novi fenomen koji se povezuje s modernim načinom života”, otkriva Joe. “Isprekidano kretanje, s druge strane, nešto je za što imamo prednost.”

Ovakvi kratki prekidi odlični su za one koji inače nisu u formi. Ali, ako želite kratkim vježbama podignuti formu ili poboljšati zdravlje, ipak treba za nijansu više truda. U ovom slučaju potrebno je da sjedenje prekinete nakon svakih 90 minuta i to malim treningom u trajanju od 10 minuta. (Pročitajte: 3 vježbe koje Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za zdrav život)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Exercise Snacks™️ (@exercise_snacks)

Kako to možete izvesti?
Navijte alarm na telefonu na svakih 60, najviše 90 minuta. Organizirajte se tako da nakon svakog alarma imate vremena za 10 minuta aktivnosti. Oni koji su ozbiljni u svojoj namjeri da podignu kondiciju i postanu fit, mogu se opredijeliti za jogu, vježbe oblikovanja ili vježbe za trup. Ostali mogu napraviti blagi kardio (skakutanje, stepenice) ili otići u kratku, dinamičnu šetnju oko poslovne zgrade.

Foto: max-kegfire/Getty Images via Guliver