Na koje sve načine dugotrajno sjedenje na poslu utječe na naše zdravlje?

by | 23 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Suhe oči? Debljanje? Ne možete shvatiti kako sjedenje može to uzrokovati? Evo mogućih problema i njihovih jednostavnih rješenja…

Rizik od dijabetesa

Stres na poslu kod žena povećava rizik od srčanog udara i dijabetesa tipa 2. Zato svakih sat vremena barem prošećite po hodniku ili do aparata za vodu.

Bolni bokovi

Sjedenjem raste pritisak na bokove, koljena i kralješnicu, što može uzrokovati bolove i slabost. Zato prilagodite svoj stolac tako da kut između vaših leđa i nogu bude 90 stupnjeva.

Sindrom karpalnog kanala

Izazvan je pritiskom na živac medijanus u ručnom zglobu, a čak tri puta je češći kod žena nego kod muškaraca. Zato obavezno koristite ergonomske tipkovnice, svakih 15 minuta istegnite svoje ručne zglobove, a kad dođete doma, stavite led i radite kružne pokrete u svojim ručnim zglobovima.

Debljanje

S obzirom na to da ste pretrpani poslom, nemate vremena pojesti niti normalan obrok, tako da često konzumirate brzu hranu i grickalice. Zato obavezno kod kuće pripremite zdravi obrok koji ćete pojesti na poslu.

Suhe oči

Većina vas napreže svoje oči cijelo radno vrijeme gledajući u zaslone računala. U to vrijeme trepnut ćete otprilike samo sedam puta u minuti, a normalno je 12 do 15 puta u minuti. Zato tijekom dana skrenite svoj pogled i na nešto drugo.

Proširene vene

Sjedeći duže vrijeme u istom položaju, povećavate vjerojatnost za nastanak proširenih vena koje muče gotovo 50 posto žena. Obavezno koristite hulahupke od likre, koje će stisnuti vaše noge i potaknuti cirkulaciju.