DESET RAZLOGA zašto bi trebalo jesti bundevu

by | 19 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Bundevu bi trebalo jesti zbog lijepe kože i zdravog srca. Iskoristite sezonu i jedite je što više. Odlična je i za muškarce, žene, kao i za djecu zato što čuva zdravlje kože i prostate te čisti od toksina.

Bundeve su bogate antioksidansima, što znači da djeluju protuupalno. Zato su odlične za zdravlje zglobova, organa, kod ozljeda mekog tkiva, a pomažu i u podnošenju stresa. Zbog velikih količina vitamina A koji sadrže, čuvaju oči od degenerativnih promjena i katarakta. Visoke razine vitamina C jačaju imunitet i potiču proizvodnju kolagena, te je iz tog je razloga odlična za kožu i čini je blistavom i elastičnom. Dobar je izvor vlakana, stoga učinkovito čisti tijelo od toksina i pomaže tijelu da funkcionira pravilno. Sadrži karoten zbog kojeg ima narančastu boju, a pomaže da ne ostarimo prerano i sprječava razvoj srčanožilnih bolesti. Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u reguliranju razina kolesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućuju zdrav izgled kože. Meso bundeve i sjemenke bogati su magnezijem koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba, kao i kalijem i cinkom, koji su ključni u prevenciji visokog krvnog tlaka. Cink je odličan i za plodnost, lijepu kožu te imunitet.  Sadrži L-triptofan, kemikaliju koja daje dobar osjećaj. Ulje iz sjemenki bundeve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati.