Danas je Svjetski dan vitiliga, stanja o kojem i dalje postoje zablude

Na dan 25. lipnja obilježava se dan vitiliga s ciljem rušenja mitova

by | 25 lipnja, 2021

Svjetski dan vitiliga, koji se obilježava 25. lipnja, inicijativa je usmjerena na izgradnju globalne svijesti o vitiligu. Vitiligo se javlja u 1-2 % populacije diljem svijeta; gubitak boje na koži stvarajući razne uzorke na koži zbog gubitka pigmenta. Vitiligo se često naziva bolešću umjesto poremećajem i koja može imati značajno negativan socijalni i/ili psihološki utjecaj na pacijente, dijelom i zbog brojnih zabluda koje su još uvijek prisutne u velikim dijelovima svijeta.

Naime, postoje mnogobrojni mitovi i pretpostavke koji prevladavaju o vitiligu u našem društvu, a ljudi s ovim promjenama na koži se nerijetko suočavaju s diskriminacijom. Od toga da se smatra da je to stanje kože opasno po život ili zarazno ako se dotakne, kao i da se širi po tijelu, stavke su koje je nužno porušiti. Obilježava se 25. lipnja jer je na taj datum preminuo glazbeni umjetnik Michael Jackson, koji je bolovao od vitiliga od ranih 80-ih, pa sve do svoje smrti 2009. godine, i često se nosio sa strašnim predrasudama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow)

Vitiligo nikako nije posljedica infekcije i nije zarazan, a uzrokovan je nedostatkom pigmenta melanina u koži. Jednostavno, osobe koje imaju vitiligo nemaju dovoljno djelujućih melanocita da se proizvede dovoljno melanina u vašoj koži. To uzrokuje stvaranje bijelih mrlja na koži ili kosi, a nejasno je zašto melanociti nestaju sa zahvaćenih područja kože.

Nitko sa sigurnošću ne zna zašto netko dobije vitiligo, dok netko drugi ne iako se vjeruje da su ova tri čimbenika glavni igrači: autoimuni sustav, genetika i traumatični događaji poput stresa i izloženosti kemikalijama ili jakim opeklinama. Za vitiligo ne postoji lijek, ali dostupni su razni tretmani. Jedno od najnaprednijih liječenja je terapija UV svjetlom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jon Hamm (@jonhamm_officially)

I poznate osobe imaju vitiligo, od kojih je Winnie Harlow nesumnjivo najpoznatija. Mlada manekenka odlučila je jednostavno prihvatiti svoje stanje kože i postala je javna zagovaračica normalizacije vitiliga. “Vitiligo je samo još jedna karakteristika”, izjavila je Harlow. “Poput pjega, velike kose, sićušnih ušiju. Svi imaju karakteristike”, rekla je jednom prilikom. Osim nje, vitiligo imaju i Jon Hamm, Steve Martin, Holly Marie Combs…

Ono što je svakako jasno jest to da se zablude o vitiligu konačno trebaju zaboraviti.

 

Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images Entertainment via Getty Images